• Leukoza
  • 03.08.2020. 18:00

Dozvolili proizvođačima da iseku 'oboleli' deo mesa, a ostatak prodaju?

USDA je proizvođačima mesa dozvolila da odseku "pokvareni" deo mesa, koji je nastao zbog tumora. Sve sa ciljem kako bi proizvođači umanjili svoj trošak.

Foto: Depositphotos/Bork
  • 379
  • 22
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA) smatra da su brojleri zaraženi virusom leukoze prikladni za prehranu ljudi. Ovaj je virus mutirao više puta, a u svetu je prisutan nešto više od 100 godina.

Često uzrokuje rak kod pilića, a tumori se obično formiraju na jetri, slezeni, bubrezima i ostalim trbušnim organima, piše returntonow

Sve se radi da se spasi mesna industrija

Do sada su prerađivači mesa bili prisiljeni da bacaju piliće koji su zaraženi ovim virusom i zbog toga su snosili finansijski gubitak. No, USDA je pritisla Nacionalno veće rekavši da se oštećenja mogu odseći i tako otkloniti sa mesa koje dalje može da se koristi u ishrani.

Preko 200 opisanih zoonoza preti zdravlju životinja, ali i ljudi

"Istovremeno, povećali su i brzinu kojom brojleri mogu da se obrađuju sa 140 u minuti na 175 brojlera. Da, u minuti, dobro ste pročitali", komentisala je bivša novinarka i poljoprivrednica Suzan Nelson Kariman na svojoj fejsbuk stranici.

Još uvek nije jasno je li moguće da virus koji uzrokuje tumore može da zarazi i ljude koji se hrane takvim mesom jer obično genetski prelazi sa kokoški na piliće, a ponekad i oralno izmetom. Međutim, laboratorijska istraživanja su pokazala da je prenos ove vrste virusa moguć na sisare.


Tagovi

Pileće meso USDA Virus Leukoza Prerada mesa


Autorka

Martina Popić

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Golac