Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište ulja
  • 15.03.2022. 13:00

Evropski supermarketi počeli da ograničavaju kupovinu ulja - izbegavanje panike?

Većina svetskog izvoza ove osnovne namirnice u ljudskoj ishrani otpada na Rusiju i Ukrajinu. Do 45 odsto onog koje je prerađeno u EU imalo je sirovinu uvezenu iz Ukrajine.

Foto: Depositphotos/Siewwy84
  • 239
  • 86
  • 0

Evropsko tržište se već suočava sa problemima u međunarodnom lancu snabdevanja hranom izazvane sukobom u Ukrajini. Euractiv izveštava da je trenutno najveći onaj sa snabdevanjem suncokretovim uljem.

Dakle, pojedini evropski trgovci na malo počeli su da preduzimaju drastične korake ograničavanja kupovine ovog proizvoda po potrošaču usred stalnih strahova da će sukob u Ukrajini izazvati nestašicu hrane i izazvati paničnu kupovinu.

Većina svetskog izvoza ove osnovne namirnice u ljudskoj ishrani otpada na Rusiju i Ukrajinu. Do 45 odsto onog koje je prerađeno u EU imalo je sirovinu uvezenu iz Ukrajine.

Manjak za šest nedelja? 

Prema Evropskoj asocijaciji za biljno ulje, Fediol, procenjuje se da će raspoložive zalihe sirovog suncokretovog ulja u EU trajati između četiri do šest sedmica. Posle toga se očekuje manjak rafinisanog na evropskom tržištu.

Sirovina većinom dolazi iz Ukrajine (Foto: Depositphotos/jovanjaric)

Veliki deo prehrambene industrije zavisi od snabdevenosti ovim uljem. Neizostavna je namirnica u proizvodnji hrane - koristi se u konzerviranim proizvodima, umacima, majonezima, različitim namazima i pekarskim proizvodima. Važno je u hotelsko - restoranskom i generalno ugostiteljskom sektoru, a sirovina je za oleohemijsku i energetsku industriju, na primer u proizvodnji biodizela.

Alternative, ulja repice, kokosa, palme i soje, su dostupne, ali celi sektor biljnog ulja doživljava skok cena. Dakle, indeksa njegovih cena koje je objavila UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) dostiže rekordnih 8,5 odsto povećanje proteklih dana.

Takođe, problem je što se etikete za ovu vrstu proizvoda štampaju jednom godišnje, a promene su dovele do problema označavanja na njima. 

Strah od panične kupovine

Nekoliko poznatih španskih supermarketa već je odlučilo da ograniči količinu suncokretovog ulja dostupnog za kupovinu po potrošaču i to na pet litara. 

Evropska komisija je upozorila na takve radnje jer smatraju da bi one mogle da signaliziraju potrošačima da nema dovoljno hrane, što bi izazvalo paničnu kupovinu. Povučene su paralele sa kupovinom toalet papira u prvim danima pandemije Covida.

U Italiji su zalihe ove robe pri kraju pa su nacionalni trgovci na malo, kao što su Coop, Eurospin, Famila i Mega, počeli da ograničavaju kupovinu u regijama Ligurija, Toskana i Veneto gde dopuštaju najviše dve boce po kupcu jer su imali slučajeve panične kupovine. U pojedinim toskanskim supermarketima može se kupiti samo pet litara suncokretovog i dva litra kukuruznog ulja.

Za sada ga još ima na policama (Foto: Depositphotos/ryzhov)

"Ako bi rat prestao u narednih nekoliko dana, povratak u normalu bi i dalje bio složen", rekao je Karlo Tampjerio, predsednik nacionalne asocijacije ulja iz semena (Assitol).

Argentina i Južna Afrika alternativno tržište?

Španska industrija jestivog ulja ne vidi razloga za trenutnu zabrinutost.

"Kratkoročno, ne bi trebalo da bude nestašice", rekao je generalni direktor nacionalnog udruženja prerađivača jestivog ulja (Anierac), Primitivo Fernandez. Priznao da će, ako se sukob nastavi, biti potrebno tražiti drugi izvor za ovaj proizvod. Dodao je da bi uzgoj suncokreta i drugih uljarica trebalo podsticati u Španiji i drugde u Evropi, uključujući područja koja su ostavljena u ugar za biodiverzitet ili druge svrhe. Što se tiče rešenja, Fernandez je naveo da su na južnoj hemisferi već identifikovali neke potencijalne zemlje za ovu proizvodnju, poput Argentine i Južne Afrike koje se takođe istražuju kao potencijalno alternativno tržište za ostatak Evrope.

Smanjen rod suncokreta u Argentini - šta to znači za svetsko tržište?

Ovaj poziv ponovili su i francuski predsedavajući Većem EU i drugi ministri poljoprivrede EU-27, koji bi želeli da odvoje deset odsto poljoprivrednog zemljišta predviđenog za pejzaže visoke biodiverziteta za proizvodnju proteinskih useva.


Tagovi

Ograničenja Nestašica ulja Ulje Suncokretovo ulje Panična kupovina


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.