Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 09.01.2021. 12:00

FAO: Cene hrane i u poslednjem mesecu 2020. zabeležile rast

Indeks mlečnih proizvoda povećao se za 3,2 odsto, navodi između ostalog UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu.

Foto: Depositphotos/IgorVetushko
  • 82
  • 3
  • 0

Svetske cene hrane u poslednjem mesecu prošle godine nastavile su da rastu, vođene porastom biljnog ulja, izvestila je UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu FAO.

Tako je u decembru indeks cena hrane u proseku iznosio 107,5 bodova što je za 2,2 odsto više u odnosu na novembar.

Cene biljnog ulja nastavile su snažno da rastu, skočivši u decembru za 4,7 odsto. Za celu 2020. indeks je porastao za 19,1 odsto u odnosu na godinu pre.

"Nemogućnost snabdevanja u glavnim zemljama proizvođačima palminog ulja pogurala je cene, dok je na trgovinu uticalo i naglo povećanje izvoznih carina u Indoneziji“, navode iz FAO-a i dodaju kako su cene sojinog ulja delimično porasle zbog dugotrajnih štrajkova u Argentini.

Žitarice skromnije rasle, a cene šećera pale

Cene žitarica zabeležile su nešto skromniji rast od 1,1 odsto u odnosu na mesec pre. Glavni razlog porasta, kako pojašnjavaju je veća zabrinutost zbog uslova rasta i manjih prinosa u Severnoj i Južnoj Americi te Rusiji.

Ako posmatramo celu godinu, indeks za ovu grupu proizvoda u proseku je iznosio 6,6 odsto i bio je iznad nivoa iz 2019. godine.

Što se tiče šećera, u decembru je jedino zabeležio pad od 0,6 odsto u odnosu na novembar.

"Na cene su uticali najnoviji trgovinski podaci koji pokazuju da je uvoz šećera u Kinu, njegova drugog najvećeg svetskog uvoznika, porastao za 37 odsto na godišnjem nivou. Indonezija je takođe izvestila o povećanoj potražnji za rafinisanim šećerom“, ističu. S druge strane, poboljšani izgledi za proizvodnju su u Brazilu, najvećem svetskom proizvođaču i Indiji, gde se očekuje porast proizvodnje za 17 odsto.

2011. još uvek drži rekord

Indeks mlečnih proizvoda povećao se za 3,2 odsto, međutim tokom cele 2020. godine prosečno je iznosio oko 1,0 odsto manje nego godinu pre.

Tržišna vrednost mesa porasla je za 1,7 odsto, dok je njegov celogodišnji prosek bio 4,5 odsto ispod onog iz 2019. Kao glavni razlog FAO navodi izbijanje ptičjeg gripa u Evropi, kao i afričke svinjske kuge širom sveta.

Za celu 2020. referentni indeks u proseku je iznosio 97,9 bodova što je za 3,1 odsto više od 2019. godine, ali je i dalje bio niži za više od 25 odsto u odnosu na svoj istorijski vrhunac iz 2011. godine.

Podsetimo, prošli mesec FAO je treći put za redom revidirao svoju prognozu za sezonu žitarica 2020., smanjujući je na 2,742 milijarde s prethodnih 2,75 milijardi tona.


Tagovi

FAO Cene hrane Indeks Žitarice Šećer Mleko Meso Biljna ulja


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.