Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene hrane
  • 08.10.2022. 18:00

FAO: Cene hrane pale šesti mesec zaredom - ulja najviše pojefitnila

Uprkos padu u odnosu na avgust, indeks cena hrane je za 5,5 odsto iznad svoje vrednosti za isti mesec prošle godine.

Foto: Depositphotos/nazariykarkhut
  • 152
  • 65
  • 0

Indeks cena hrane Organizacije za hranu i poljoprivredu FAO je u septembru 2022. godine pao šesti mesec za redom. U proseku je iznosio 136,3 poena, što je 1,1 odsto manje u odnosu na avgust. Rezultat je to naglog pada međunarodnih cena biljnih ulja i umerenog pada šećera, mesa i mlečnih proizvoda, što je više nego nadoknadilo oporavak podindeksa cena žitarica.

Uprkos tome indeks je za 5,5 odsto iznad svoje vrednosti za isti mesec prošle godine.

Oporavile se cene pšenice

Indeks cena žitarica se oporavio i iznosio 147,8 bodova u septembru, što je za 1,5 odsto više u odnosu na avgust i 1,2 odsto iznad vrednosti iz septembra 2021. Međunarodne cene pšenice oporavile su se za 2,2 odsto. Podršku njihovom rastu doprinela je briga o nastavku crnomorskog izvoza, zabrinutost u vezi sa sušnim uslovima u Argentini i SAD, kao i brzi tempo izvoza iz Evropske unije. Potražnja za tom žitaricom unutar EU je povećana, zbog manjeg prinosa i zaliha druge najvažnije žitarice - kukuruza.

Međunarodne cene krupnozrnih žitarica ponovo su neznatno porasle za 0,4 odsto, uz mešovite trendove. Na globalnom nivou su za kukuruz bile stabilne, a za ječam su pale za 3,0 odsto. Za sirak su porasle za 13,2 odsto zbog smanjenih izgleda proizvodnje u SAD. Indeks cena pirinča porastao je za 2,2 odsto u septembru.

Biljna ulja najviše pojeftinila

Najveći pad su doživele cene biljnih ulja. Njihov indeks je smanjen za 6,6 odsto na mesečnom nivou i predstavlja najniži nivo od februara 2021. godine. Nastavak ovakvog trenda odražava niže vrednosti palminog, sojinog, suncokretovog i ulja repice. Zbog velikih zaliha i nove proizvodnje šesti mesec za redom padaju međunarodne cene palminog ulja. One za sojino su umereno pale, posle oporavka u avgustu.

Kod suncokretovog su pale na četrnaestomesečni minimum, zbog povećane izvozne ponude iz crnomorskog regiona i smanjene potražnje za uvozom. Ovaj trend je pratilo i ulje repice. To se može zahvaliti očekivanju velike globalne proizvodnje u sezoni 2022/23. Niže cene sirove nafte takođe su doprinele silaznom trendu. 

Očekuje se velika globalna proizvodnja u sezoni 2022/23 (Foto: Depositphotos/masterwilu)

Mlečni proizvodi, meso i šećer

Indeksi za sve mlečne proizvode, meso i šećer su smanjeni. Za mlečne proizvode on je u septembru manji za 0,6 odsto u odnosu na avgust, što predstavlja treći uzastopni mesečni pad, ali je 20,7 odsto iznad vrednosti od prošle godine. 

Za 0,5 odsto smanjen je indeks cena mesa u odnosu na avgust. To je treći uzastopni mesečni pad, ali i dalje za 7,7 odsto iznad vrednosti u istom mesecu prošle godine. Najviše su pale međunarodne kotacije za ovčje meso zbog kretanja valuta. Visoke izvozne dostupnosti iz Brazila i povećanog broja klanja goveda u nekim zemljama proizvođačima smanjene su cene govedine.

Pada proizvodnja govedine u EU - šta je sa ostalim mesom?

Kod živine su one neznatno pale, jer su pod uticajem visokih cena stočne hrane i širenja ptičjeg gripa. Za svinjetine su pak porasle. Rezultat je to manje ponude svinja spremnih za klanje u Evropskoj uniji.

U odnosu na avgust indeks cena šećera je u septembru u proseku iznosio 109,7 poena, što je pad od 0,7 odsto u odnosu na prethodni mesec. Predstavlja peti uzastopni mesečni pad i dostigao je najniži nivo od jula 2021. godine. Tome je doprinelo očekivanje dobre proizvodnje u Brazilu. Globalne zalihe šećera ograničile su pad cena iz meseca u mesec.


Tagovi

FAO Žitarice Meso Šećer Indeks cena hrane Mleko Cene hrane


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.