AgroKlub.rs

\

Prehrambena industrija

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Prehrambena industrija » Finska: Hleb od sušenih zrikavaca!

Finska: Hleb od sušenih zrikavaca!

Insekti kao hrana

Finska: Hleb od sušenih zrikavaca!

Datum: 29.11.2017. 20:00

Kategorija:

Prehrambena industrija

Da li biste li probali hleb, znajući da mu je glavni sastojak - zrikavac?

Finska pekarska i prehrambena kompanija "Fazer" predstavila je prvi svetski hleb na bazi insekata, koji će ponuditi u svojim prodavnicama. Hleb od brašna od osušenih zrikavaca, kao i pšeničnog brašna i semenki, najavljuju, sadrži više belančevina od običnog pšeničnog brašna. Svaka vekna sadrži oko 70 zrikavaca i košta 3,99 evra (oko 470 dinara).

"Takav hleb pruža potrošačima dobar izvor belančevina i daje im jednostavan način da se upoznaju sa hranom, koja se temelji na insektima", rekao je Juhani Sibakov, šef inovacija pomenute kompanije, piše reuters.

Hrana koja bi mogla da zameni meso

Potreba za pronalaženjem većeg broja izvora hrane i želje da se prema životinjama ponaša humanije, povećala je zanimanje za upotrebu insekata kao izvora belančevina u nekoliko zapadnih zemalja. Finska se ovog meseca pridružila pet drugih evropskih zemalja - Velikoj Britaniji, Holandiji, Belgiji, Austriji i Danskoj - koje već imaju dopuštenje za uzgoj insekata za upotrebu u proizvodnji hrane.

Sibakov je rekao da "Fazer" razvija hleb od prošlog leta. Morali su da čekaju da se zakonski uredi mogućnost korišćenja insekata u prehrambenoj industriji, pre nego što ga predstave javnosti.

Foto: makamuki0 / Pixabay

Broj pregleda članka: 115; Uspešnost članka: 9.75

Tagovi: Insekti kao hrana

Ključne reči članka: finska, hleb, od, susenih, zrikavaca, belančevina, brašna, insekata, zrikavaca, finska


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorka Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!