Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hleb
  • 10.08.2021. 16:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Deč, Pećinci

Hleb kao nekada: Težak do četiri kilograma i svež nedelju dana

Za članice Udruženja žena Veselice iz Deča, pored pravljenja starinskih kolača, pravo zadovoljstvo je i pečenje hleba u furuni i to baš onako kao šte se nekada radilo u seljačkim kućama.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 431
  • 237
  • 0

Danas kada su nam dostupne razne vrste hleba lepo je podsetiti se na nekadašnja vremena kada se mesio u svakoj kući i to za nekoliko dana.

Pekao se u furunama, imao je težinu i do četiri kilograma, u zavisnosti od broja članova domaćinstva, i mogao je da se koristi i nedelju dana.

Pekarski majstor otkriva tajne domaćeg hleba - dvojke?

Danas ovakve vekne možemo da vidimo tek u nekoj seoskoj pekari, a tradiciju mešenja domaćeg hleba iz furune čuvaju članice Udruženja žena "Veselice" iz Deča, koje imaju u planu da organizuju Pekarijadu u svom mestu.

"Hleb je ispečen u furuni, što se vidi po kori. Tako su pekle naše bake, zamese nedeljom i peku ponedeljkom. Trajao je nedelju dana, nikada nije bio tvrd, uvek mekan, pa kad mi kao deca dođemo kući iz škole, namažemo na hleb masti i to su bili kolači za nas, kad su naši roditelji na njivi", slikovito je opisala predsednica Udruženja Verica Vidicki.

Detaljnije o tome kako se pravi ovaj hleb i gde se i danas prodaje, više u prilogu TV Fruška Gora:


Foto prilog


Tagovi

Hleb Pečenje hleba u furuni Pekarijada Udruženje žena Verica Vidicki


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".