Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • stejanovci
  • 30.05.2020. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Stejanovci

Pekarski majstor otkriva tajne domaćeg hleba - dvojke?

Nekadašnji hleb od dva kilograma danas mogu da kupe samo meštani Stejanovaca. Pravljen je po starinskoj tehnologiji i pečen u furuni na drva.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 2.201
  • 598
  • 0

Meštani Stejanovaca u opštini Ruma imaju tu sreću da svakodnevno kupuju pravi domaći hleb napravljen od kvalitetnog sremskog brašna. U svojoj pekari Branko Maletić peče hleb na starinski način i jedino on proizvodi veknu od dva kilograma, koju sremci zovu dvojka. Svako jutro u pekari je gužva i već posle devet sati hleba više nema.

Stejanovčani svako jutro odlaze u Brankovu pekaru po svež hleb. Najveća gužva je između sedam i pola osam, a već posle devet sati hleba više nema. Nije ni čudo, jer se ovde hleb pravi na starinski način, a tajna je kaže ovaj majstor u mešenju.

Tainom - hranom srpskih vojnika, prehranjuje svoju decu

"Brašno nabavljam od poznatih i proverenih dobavljača. Tu je presudan i način i proces mešenja. I dok u modernim pekarama taj proces traje manje oko sat i po, kod mene je to tri i po sata. Ne može kraće za kvalitetan hleb. Radi se sa manje kvasca i malo soli, a tajna je u premešivanju testa i ručnom radu. To je stari tradicionalni način pravljenja hleba, imamo i  nešto novije, ali većinom je u pitanju stariji proces proizvodnje", objašnjava Maletić.

U devet već mogu da zatvore radnju

Proizvodnja počinje posle 10 časova uveče i traje do ranih jutarnjih sati. Neke mušterije dolaze na kuću da kupe hleb i peciva direktno iz furune, a neki odlaze na prodajno mesto u seoski Dom kulture, za šta je zadužena supruga Zorica. Najveća gužva je, kako kaže, od sedam do pola osam, a već u devet ujutro mogu da zatvore radnju. Stanko Beronja već 22 godine, od kako je majstor Branko otvorio pekaru, svako jutro dolazi na kuću da kupi svež hleb.

"Od kako je Branko napustio državni posao i počeo mesiti lebac, ja pekara ne menjam. Možda negde ima i boljeg hleba, ali ja ga još nisam pronašao. Uostalom, da nije lep hleb, ja bih otišao dalje. Na kuću mu dolazim 22 godine svako jutro po hleb i ne planiram da menjam pekara dokle god je ovde", priča Stanko iz Stejanovaca.

Ko je do devet kupio hled - kupio je!

"Na zanat sam krenuo sa 14 godina. Radio sam dugo u "Žitoprometu", ali kako je krenula inflacija, privatizacija i loše ekonomske prilike, do te mere da nije bilo čak ni za autobus do posla, ja sam rešio da napustim firmu, prodam nešto zemlje i otvorim pekaru. Da je lako nije, ali na sve se čovek navikne, pa i na noćni rad koji traje punu 51 godinu. U našoj pekari, koju već dve godine vodi moj sin, radi cela porodica, supruga Zorica, ja, sin Jovan i ćerka Nada, a imamo zaposlenu još jednu devojku iz sela", kaže majstor Branko.

Porodičan posao na zadovoljstvo svih Sremaca

U današnje vreme je teško opstati, kaže naš sagovornik i dodaje da je možda jedina njegova greška što hleb proizvodi na selu. Misli da bi u gradu bilo bolje.

"Ne znam da li sam pogrešio ili nisam. Možda sam mogao otvoriti pekaru u nekom većem mestu, ali kada sam počeo pre 22 godine u Stejanovcima tržište je bilo dobro. Svakako, cela porodica živi od ovoga, nije to velik novac, ali dovoljan da imamo od čega da živimo."

Muškarci u doba pandemije, mesto našli u kuhinji?

Proizvodnja hleba je porodični posao. Popularne dvojke, ili vekna hleba od dva kilograma, koja se inače retko gde proizvodi, kao i ostali pekarski proizvode pored Stejanovaca mogu se naći i u Rumi, Vognju, Sremskoj Mitrovici. Maletići razmišljaju o proširenju proizvodnje jer sve što im je potrebno - imaju.

Kvalitetno sremsko brašno, dugogodišnje iskustvo, a što je najvažnije Brankov posao ima ko da nasledi, tako da popularne dvojke, neće skoro u zaborav.


Tagovi

Dvojka Vekna hleba od dva kilograma Branko Maletić Pekarski zanat Mešanje hleba Proizvodnja hleba Stanko Beronja


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.