Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kuvanje
  • 26.04.2020. 16:00

Muškarci u doba pandemije, mesto našli u kuhinji?

Iako je uvreženo mišljenje da muškarci rado izbegavaju kuhinju, više slobodnog vremena, mnoge od njih podstaklo je da se posvete kulinarstvu. Pročitajte u narednim redovima, koja jela najradije spremaju naši sagovornici.

Foto: Vladimir Bjelić
  • 119
  • 20
  • 0

Kuvanje i eksperimentisanje u kuhinji jedna je od prvih aktivnosti kojima su se okrenuli oni koji, zbog trenutnog vanrednog stanja izazvanog korona virusom, mnogo više vremena provode u kući. Iako je uvreženo mišljenje da muškarci rado izbegavaju kuhinju, više slobodnog vremena, mnoge od njih podstaklo je da se posvete kulinarstvu.

Vladimir Bijelić (26) iz Subotice nekoliko godina živi sam i odavno je naučio da kuva, ali se dešavalo da u povratku s posla kupi gotov obrok u prodavnicama brze hrane ili u restoranu, jer je umoran i nema dovoljno vremena. Zbog vanrednog stanja, nekoliko dana nedeljno posao obavlja od kuće, pa ima i više vremena.

Koje zaboravljene specijalitete možete da napravite za vreme pandemije?

Iako veliki broj ugostiteljskih objekata radi i u vreme policijskog časa i dostavlja hranu na kućnu adresu, Vladimir nema poverenja u njih i rešio je sam više da se 'angažuje'.

"Ne znam ko i na koji način priprema tu hranu, da li je dovoljno termički obrađena ili nije, da li oni koji je pripremaju imaju zaštitu ili ne, nisam paničar, ali iz mera predostrožnosti, ne želim da kupujem u tim mestima kada već imam vremena da sam skuvam", navodi Vladimir.

Piletina sa povrćem, ali onim sa pijace

U poslednjih mesec dana više se posvetio kuvanju jela koja zahtevaju dužu pripremu i kuvanje poput gulaša, paprikaša, pasulja, kuvanog kupusa. Voli da pravi i različite vrste mesa na raznorazne načine ali piletina mu je omiljena.

"Najviše volim da pripremam piletinu sa povrćem. Često pravim pite, krofne, uštipke, mekike. Volim da pečem i palačinke iako oduzimaju dosta vremena."

Vlada Srbije: Otvorene zelene pijace, zanatske radnje, a uskoro i ostale

Povrće i voće preferira sa pijace jer su, ocenjuje, domaći proizvodi zdraviji i svežiji. Zatvaranje pijaca na nekoliko nedelja probudilo je bojazan kod njega da će biti prepušten samo marketima i povrću u istim čijim kvalitetom i ukusuom, dodaje, nije zadovoljan.

"Više poverenja imam u ljude koji su proizvođači i prodaju to na pijaci. Pošto su prodavci, zbog zatvaranja pijaca, počeli putem interneta da prodaju poručio sam od jednog od njih luk, zelenu salatu, rotkvice, paradajz i krastavac i nisam se pokajao. Bilo je sveže, lepog izgleda, ukusa i kvaliteta", napominje Vladimir.

Uskršnju trpezu spremao sam

Više vremena u kuhinji provodi i usavršavajući pravljenje kolača i to isključivo čokoladnih, a ove godine prvi put je u potpunosti sam pripremio uskršnju trpezu.

Vladimir se usavršava u pravljenju kolača - a ovo izgleda odlično!

"Posebno sam kolače pravio u toku Uskrsa. Zbog zabrane kretanja nisam mogao da budem sa svojom porodicom, tako da sam prvi put sam farbao jaja, kuvao šunku, pravio poslastice i mogu reći da sam zadovoljan kako je sve ispalo. Pomoglo mi je što sam od malena posmatrao mamu kako sve to priprema i pomagao joj, te mi nije bilo teško da to uradim sam."

Recepte voli da modifikuje

Recepti su raznoliki ističući da voli da eksperimentiše i, kad god je u mogućnosti, isprobava nove. U tome mu, napominje, veoma pomaže jutjub (YouTube).

Veća potražnja za osnovnim namirnicama, a manja za skupljim sirevima i mesom

"Tamo uvek nađem neki zanimljiv recept. Volim da probam recepte i domaće i inostranih kuhinja. Ukoliko prvi put nešto spremam onda ne menjam recept da ne bih pogrešio. Kada ga već isprobam, onda volim da dodam nešto ili oduzmem i malo ga modifikujem", navodi Vladimir.

Dok se luk dinsta, razmišlja koju sledeću namirnicu da stavi

Dodavanje ili izbacivanje sastojaka iz recepata sastavni je deo kuhinje Dejana Nestorova (23) iz Zrenjanina koji zbog korona virusa ne radi više od mesec dana i vreme u stanu najviše provodi u kuhinji.

"To su sve recepti iz glave. Oduvek sam gledao kako moja mama i baka kuvaju i to sam vremenom modifikovao na svoj način, dodavao neke stvari i neke stvari izbacivao. Često mi se desi da počnem da kuvam, stavim luk i drugo povrće da se dinsta i dok se to priprema odlučim da li ću dodati grašak ili krompir ili nešto drugo. Od mesa uglavnom pripremam piletinu. Po osećaju kuvam i količine određujem isto tako", kaže Dejan i dodaje da jedino ne menja recepte testa i kolača.

Omiljene italijanske paste

Ranije je kuvao jednom nedeljno, a otkako je, zbog vanrednog stanja, pretežno u stanu, kuva sedam dana u nedelji. Dodaje, trudi se da priprema različita jela kako mu, napominje, ne bi dosadila.

Proizvodnja domaće testenine šansa za poslovni uspeh

"Kuvam od domaćih jela kao što su kupus, grašak, pasulj, paprikaš, gulaš, punjene paprike, preko italijanske kuhinje do mediteranskih specijaliteta. Kada je u pitanju morska riba uglavnom pravim skušu, a od rečne, koju više i volim, pripremam šarana ili pastrmku. Volim i da prodinstam meso i napravim sa testeninom ili njokama ili sa pireom. Pravim sam domaću testeninu za pastu. Imam mašinu za rezance koju sam uzeo od bake i uz pomoć toga uspem da napravim testeninu", kaže Dejan i napominje da su mu paste omiljene kada je u pitanju italijanska kuhinja.

Povrće iz porodične bašte

Osim domaće testenine, domaći hleb je neizostavni deo Dejanove trpeze. Uglavnom, kako kaže, umesi veće količine koje zamrzne i svakog dana pre ručka ispeče hleb kako bi bio vruć i svež. Uživa i u pravljenju kolača i to mafina na nekoliko različitih načina, američkih kolačića sa komadićima čokolade i čupavaca. Najteže mu pada, dodaje, priprema nedeljnog ručka, zbog pripreme više stvari istovremeno.

"Najlakše mi je da napravim pasulj, kupus i druga jela koja se duže i pojedinačno kuvaju."

Povrće, kaže, nabavlja iz porodične bašte jer su, smatra, domaći proizvodi prirodni, nemaju plastičan ukus i zdraviji su. Grašak, boraniju i mirođiju, kao i drugo povrće koje se može zamrznuti, zamrzava te mu je, dodaje, to pri ruci cele godine, a ono što mu zafali, kupi na pijaci ili ređe u marketu.


Tagovi

Kuvanje Vladimir Bijelić Dejan Nestorov Muškarci u kuhinji Priprema jela Domaće povrće Povrće sa pijace Sezonska jela


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.