Pandemija korona virusa donela je dosad neviđene izazove za poljoprivredno - prehrambeni sektor EU. Zatvaranje kafića, restorana i hotela uticalo je i na potražnju za pojedine proizvode, a sektor je morao da se prilagodi novim okolnostima.
Izbijanje korona virusa donelo je dosad neviđene izazove za poljoprivredno - prehrambeni sektor Evropske unije (EU). Međutim, on se prilagodio novim okolnostima, uključujući i logističke poteškoće kao i veliku potražnju za određenim proizvodima uz podršku Evropske komisije.
Zatvaranje uslužnih delatnosti poput kafića, restorana, barova i hotela, uveliko je uticalo na poljoprivredne proizvođače i potražnju za njihovim proizvodima. Najosnovnije namirnice poput testenine, brašna, konzerviranog voća i povrća beleže veliku potražnju, jer su potrošači kod kuće prisiljeni da sami spremaju hranu.
Zatvaranje restorana i kafića utiče i na potrošnju vina: Predviđa se pad prodaje
Istovremeno, za proizvodima poput kvalitetnih bifteka, vina i specijalnih sireva, potražnja je značajno smanjena jer se obično konzumiraju u restoranima i hotelima, piše u izveštaju Evropske komisije.
Proizvodnja žitarica u EU ove sezone dostiže 298 miliona tona, što je 4,5 odsto više od petogodišnjeg proseka, a očekuje se da će se blago smanjiti na 287.8 miliona tona tokom iduće sezone.
Očekivano je da će proizvodnja uljane repice dostići dvanaestogodišnji minimum sa 14,9 miliona tona, zbog smanjenja proizvodnih površina.
S obzirom da biljni proteini postaju sve popularniji, proizvodnja kultura bogatim ovim materijama trebalo bi da poraste na 4,5 miliona tona što je četiri odsto više u odnosu na prošlu godinu.
Raste proizvodnja mahunarki i za stoku i za ljude - da li je EU spremna?
Proizvodnja šećera biće smanjena na 17,4 miliona tona zbog smanjenja proizvodnih površina, a na potrošnju takođe, utiče zatvaranja kafića i restorana uprkos porastu kućne potrošnje.
Proizvodnja maslinovog ulja je dosegla blizu dva miliona tona što je 15 odsto manje u odnosu na prošlu godinu. Zbog velikih zaliha, opšta dostupnost je i dalje velika.
Kakvu hranu Evropljani kupuju tokom pandemije korona virusa?
Nakon sprovedenih mera zatvaranja uslužnih objekata povećala se maloprodaja ulja, a pogotovo u zemljama koje ga proizvode, što bi zajedno s niskim cenama trebalo da dovede do oporavka potrošnje.
Kada je reč o sektoru voća i povrća, očekuje se da potražnja za svežim jabukama bude iznad proseka zahvaljujući povećanoj domaćoj potrošnji. Procenjuje se da će proizvodnja tog voća pasti na 10,8 miliona tona.
Učinak krize na pomorandže biće ograničen jer do berbe ima nekoliko meseci, a biće proizvedeno oko 6,2 miliona tona. Potražnja za svežim pomorandžama kao i sokom u poslednje vreme se povećala.
Prošle godine proizvodnja mleka u EU porasla je za samo 0,4 odsto što je najniži rast od 2012. godine. Tokom ove godine očekuje se sličan rast.
Ograničavajuće mere mogle bi da dovedu u pitanje logistiku prikupljanja i isporuku hrane, a uz to i smanjena raspoloživosti radne snage vodi ka preferiranju manje proizvodno zahtevnih mlečnih proizvoda.
Potrošnja sira do 2020. godine porasla je za 0,3 odsto, a izvoz bi mogao nastaviti da raste zahvaljujući potražnji na azijskom tržištu, što bi dovelo do ukupnog povećanja proizvodnje te namirnice. Međutim, kao što smo spomenuli, zatvaranje restorana uticalo je na visokokvalitetne sireve, koji se uglavnom tamo i konzumiraju.
Tokom prošle godine proizvodnja govedine je pala zbog niskih cena, a dodatni se pad očekuje i ove. Pandemija utiče i na taj sektor, također zbog zatvaranja uslužnih delatnosti. Niža potražnja i manja dostupnost rezultiraće daljim smanjenjem potrošnje.
Proizvodnja i potražnja za mesom živine stalno raste, a to se očekuje i tokom ove godine, jer je jefitnija u odnosu na ostale vrste.
Kod svinjskog mesa se takođe očekuje blagi porast uz stalnu potražnju iz azijskih zemalja gde je afrička svinjska kuga uticala na proizvodnju. Očekuje se da će izvoz te namirnice iz EU porasti za 12 odsto. Na ovaj sektor ne bi trebalo da utiče pandemija, a potrošnja bi mogla da padne zbog visokih cena.
I na sektor ovčijeg i kozjeg mesa je uticala ova kriza jer se sezonska potražnja tokom Uskrsa i pred Ramazan nije ostvarila, a uprkos tome potražnja bi ove godine trebalo da ostane stabilna.
Tagovi
Autorka