• Povratak na selo
  • 20.08.2019. 18:00
  • Nišavski okrug, Niš

Inženjer mašinstva otišao na selo na očevo imanje da pravi džemove

Inženjer mašinstva Marko Ilić (35), rođeni Nišlija, napustio je Niš i trajno se preselio u rodno selo svog oca, Tamnjanicu kraj Bele Palanke, kako bi u porodičnoj kući proizvodio džemove.

Foto: Rada Milišić/Ilustracija
  • 337
  • 130
  • 0

Markova odluka je kako kaže začudila mnoge njegove prijatelje i poznanike, ali on je čvrsto rešen da se tim poslom bavi i ubuduće jer veruje da može da donese dobru zaradu.

Prošle godine je krenuo da proizvodi zimnicu i to na nagovor tetke Ljiljane Petrović, koja je u Tamnjanici počela da uzgaja lavandu i smilje, ali i borovnice i ruže.

"Počeo sam da prerađujem pre svega borovnice i ruže, a onda i divlje jagode. Prošle godine su to bile skromne količine, a ove godine sam uvećao proizvodnju. Od početka godine proizveo sam 12.000 tegli džema", izjavio je Ilić.

Vratili se na selo i oživeli dedovinu

Najveći problem pronalaženje mlade radne snage

On je kazao da prodaja domaće zimnice iz Tamnjanice ide dobro, tako da planira da otvori i svoje prodavnice, pre svega u Nišu i Beogradu. Radi na tome da od proizvoda sa etiketom 'Tamnjanica eko plantaže' kako napominje napravi brend. Planira da osim slatke, proizvodi i slanu zimnicu. Prerađivaće papriku i praviti ajvar.

Prema njegovim rečima, trenutno mu je najveći problem pronalaženje radnika za proizvodnju. "U Tamnjanici nema mladih ljudi, ostala su samo staračka domaćinstva. Radnike uglavnom pronalazim u Beloj Palanci i okolnim mestima", kazao je Ilić, prenosi N1. 

Inženjeri, tehnolozi, profesori, pa i političari u carstvu sela!

Plantaže lavande i smilja "narasla" na više od 200 hektara

Selo Tamnjanica sa osamdesetak kuća na obroncima Suve planine oživelo je poslednjih nekoliko godina zahvaljujući plantaži lavande i smilja koja je u ataru tog sela "narasla" na preko 200 hektara. U Tamnjanicu se poslednjih par godina osim Marka doselilo još desetak ljudi, što je za meštane pravo čudo jer su u proteklih pola veka otuda svi samo odlazili.


Izvori

N1 Srbija


Tagovi

Priprema zimnice Proizvodnja džema Eko plantaža Slatka zimnica Marko Ilić Ljiljana Petrović


Autorka

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi