• PGI oznaka
  • 24.09.2018. 17:00

Italijanski marun i grčka artičoka dobili oznake geografskog porekla

Odobrene su dve nove oznake kvaliteta geografskog porekla. Marrone di Serino i Agrinara Irion, nova su imena koja će se pridružiti popisu više od 1.430 već zaštićenih proizvoda.

Foto: AgPress
  • 204
  • 18
  • 0

Evropska komisija odobrila je dve nove oznake kvaliteta geografskog porekla (PGI) i to za italijanske Marrone di Serino (maruni, kesteni od Serina) i za grčku Agrinara Irion (artičoku Irije). 

Artičoka Irije (PGI) je artičoka slatkog ukusa, a proizvodi se u regionu Nafplio na Peleponezu. Ovaj teren je vrlo povoljan za kulturu artičoka, koja je, zahvaljujući ugledu ovog regiona, jedan od osnovnih sastojaka mnogih lokalnih tradicionalnih recepata, navodi AgPress

Kesten (marun) od Serina (PGI) je marun kultivisan u pokrajinama Avelino i Salerne, u okolini Napulja, odnosno u južnoj Italiji. Upravo je ovo kestenje vrlo traženo od strane poslastičara i konditora, uglavnom za pripremu kandiranog kestena. Naravno, koriste se i u različitim oblicima, bilo kao džem, torte ili kolači, kao što je poznati castagnaccio (kesten kolač, odnosno pita sa kestenom). 

Znate li koje su oznake kvaliteta EU proizvoda?

Dakle, Marrone di Serino i Agrinara Irion, nova su imena koja će se pridružiti popisu više od 1430 već zaštićenih proizvoda. Inače, ceo popis možete pronaći u DOOR bazi podataka. 

Zaštićenu  oznaku geografskog porekla mogu nositi proizvodi čiji su kvalitet ili reputacija povezane sa područjem u kojem se proizvode, obrađuju ili pripremaju. Istovremeno, sastojci koji se koriste u proizvodnji, ne moraju dolaziti upravo iz tog područja. 


Povezana biljna vrsta

Artičoka

Artičoka

Engleski naziv: Artichoke | Latinski naziv: Cynara scolymus L.

Artičoka je višegodišnja biljka, ali se gaji se i kao jednogodišnja. Koren je dubok i razgrant, lancetasto lišće na sebi ima dlačice i bodlje i čini rozetu, a cvetovi su skupljeni... Više [+]

Izvori

AgPress


Tagovi

PGI oznaka Oznaka kvaliteta geografskog porekla Kesten Artičoka


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.