• Bonton
  • 17.12.2019. 16:00

Iz čega se pije rakija i zašto čokanj više nije dobar?!

Rakija se u Srbiji peče od 17. veka. Od tada do danas postojali su različiti načini ispijanja ovog pića. Ali, kako je proizvodnja rakije postala i posao, a ne samo zadovoljstvo u kućnoj radinosti, počela je da se pije sa stilom i sa novim pravilima.

Foto: Biljana Nenković
  • 3.317
  • 550
  • 2

Kad se pomene služenje rakije, mnogima je prva asocijacija - čokanj. Mnogi ga danas koriste, misleći da je time usluga tradicionalnija i da je odraz prošlih vremena. Stare rakijske čašice, koje su bile popularne sredinom prošlog veka, takođe će otići u istoriju. Jer - stigla su nova pravila.

Rakijari su, na nedavno održanom Prvom festivalu šumadijske šljivovice u Kragujevcu, najavili novi dizajn rakijske čašice. Ne mogu još da otkriju kako će ona izgledati, ali se uveliko pričalo o tome kako je došlo novo vreme u načinu ispijanja rakije.

Novi oblik čašica - ne sipati do vrha

"Čašica rakije treba da bude ispunjena oko 65 odsto. Poželjno je da čašice budu 0,3 dl, najviše do 0,5 dl i da imaju uže grlo. Kada se otvori boca, treba je pustiti da odstoji jedan minut, pa tek onda sipati u čašice. Sačekati isto toliko do prvog gutljaja, da bi se formirao pun ukus. Najbolje je rakiju konzumirati iz čašica koje su šire pri donjem delu, a sužavaju se ka vrhu. Nikako čokanji, jer čine rakiju sirovom, grubljom i na kraju neutrališu i samu punoću," sugerišu iz Podruma Nedeljković iz Latkovca kod Aleksandrovca.

Prvi festival šumadijske rakije u njenoj postojbini

Zašto je čokanj završio u suvenirnicama?

Čokanj je reč turskog porekla, koja ima značenje 0,1 deci, odnosno predstavlja staru jedinicu obujuma. Čokanj predstavlja bočicu od 1/8 litra iz koje se uglavnom pije rakija i to najčešće šljivovica. Korišćen je za služenje rakije ne samo u kućama, već i u kafanama, hotelima, restoranima. Šezdesetih godina prošlog veka jugoslovenske vlasti su čokanj proglasile "nepodobnim za upotrebu zbog nehigijenskih uslova". Naime, zbog uskog grla bilo je teško oprati ga iznutra i tako je postepeno izbacivan iz masovne upotrebe. Danas čokanj možemo videti samo u pojedinim tradicionalnim restoranima ili kao suvenir sa oslikanim šljivama, kao podsetnik da su nekada bili deo svakodnevnog života.

Najbolje je rakiju konzumirati iz čašica koje su šire pri donjem delu, a sužavaju se ka vrhu

"Stubčaste" čaše početkom 20. veka

Postoje i zapisi da je pre Drugog svetskog rata u Beogradu, u novom Mitropolitovom domu, rakija služena iz "stubčastih" čaša, a kako je u ovom veku rakija prevazišla okvire pečenja za sopstvene potrebe i postala dobar posao, počela je i da se pije sa stilom. Ili, bolje je reći da se vraća stilu. Naime, prvi put rakija u našim krajevima počinje da se peče od voća u 17. veku. U 18. veku, koji je dobio i naziv "rakijski vek", po prvi put se pilo više rakije nego vina i to je dalo temelje za kasniji procvat ove industrije.

Rakija se pila i u Kraljevini Srbiji. Na svetskoj izložbi u Parizu 1889. iz Srbije pored ostalih proizvoda poslato je i pet vrsta rakija - šljivovica, komovica, trešnjevača, kruškovača i klekovača. Rakija iz ovih krajeva bila je izložena i na Svetskoj izložbi 1900. god u Parizu. Ocenjeno je da rakiju Kraljevine Srbije najbolje karakteriše "srpska šljiva kao i od nje napravljena šljivovica". Tada se rakija pila takođe iz "stubčastih" čašica.

Oko 50 miliona litara rakije se proizvede godišnje u Srbiji

Zavrtite čašu, pratite "suze" i pijte pametno

Kultura ispijanja rakije tako je došla do novog stadijuma. Goran Mihajlović, predsednik Asocijacije proizvođača rakije Šumadije kaže da je posle dobijanja oznake geografskog porekla, to još jedan stepenik, u brendiranju proizvoda po kome su poznati centralna i zapadna Srbija.

Iz okoline Aleksandrovca, Nedeljkovići imaju još jedan savet u svom uputstvu o načinu pijenja rakije. 

"Kada uzmete čašicu sa rakijom, zavrtite je. Suze koje padaju niz staklene zidove nam govore o starosti pića. Tokom starenja i sazrevanja u drvenim buradima, procesom ekstrakcije i rastvaranja, u piće dospevaju razna jedinjenja sadržana u drvetu, koja direktno ili indirektno utiču na organoleptiku i viskoznost pića. Što je piće starije, ono je viskoznije, pa će "suze" na čaši biti deblje i sporije će kliziti niz zid“.

Na kraju, kad se već pije sa stilom, dobro je poslušati još jednu preporuku. A rakijari poručuju - pijte pametno, male količine visokokvalitetnih rakija.


Tagovi

Rakija Čokanj Rakijske čašice Starost pića Goran Mijailović Šljivovica Viskoznost rakije Geografskog poreklo Prepečenica


Autorka

Biljana Nenković

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!