Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene namirnica
  • 11.07.2018. 16:15

Jeftiniji šećer i ulje

Trgovci kažu da je u proteklom periodu šećer pojeftinio oko 30%, a ulje oko 20%.

Foto: Pixabay/422737, Bigstock/Kalinovskiy
  • 255
  • 14
  • 0

Šećer i ulje na policama prodavnica mogu se naći po cenama ne višim od 65 dinara za kilogram, odnosno do 128 dinara za litar. Cene su niže u odnosu na leto prošle godine, kada su iznosile 90, odnosno 145 dinara. Razlog je dobar rod i manji izvoz, tvrde poznavaoci. 

"Cena šećera najviše pada zbog toga što se smanjila potražnja u EU, koja je naše ciljano tržište, zbog toga što su ukinute kvote kod proizvođača u Evropskoj uniji. Situacija kod ulja je malo drugačija. Naši proizvodni kapaciteti su već veliki, dolazi do normalnih turbulencija na tržištu koje su uzrokovane zakonom ponude i potražnje", kaže za RTS Veljko Jovanović iz Privredne komore Srbije.

Zbog čega je junetina poskupela?

Šećer 30% jeftiniji, a ulje oko 20%

Trgovci kažu da je u proteklom periodu šećer pojeftinio oko 30%, a ulje oko 20%. "U proteklih godinu i po dana cena šećera i ulja konstantno pada. Ta promena nije uticala na promenu potrošačkih navika. Nemamo naznake da će se u narednom periodu menjati cena šećera i ulja", kaže Milica Popović iz kompanije Delez Srbija. Prošle godine domaćinstvo u Srbiji je mesečno, u proseku, trošilo 2,6 kilograma šećera i 2,7 litara ulja.


Izvori

RTS


Tagovi

Šećer Ulje Cene Veljko Jovanović Milica Popović


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u