Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredne vesti
  • 30.08.2020. 08:00
  • Pčinjski okrug, Vranje

Jelena Janković receptima sa juga ostvaruje svaku ideju

Jelena Janković je žena koja u sebi ima izuzetnog dara za biznis nikada nije planirala da se bavi ovim poslom. Život joj je to, međutim, nametnuo onog trenutka kada je obolela od karcinoma i kada je zbog bolesti promenila način ishrane.

Foto: Gordana Nastić
  • 1.521
  • 811
  • 1

Kada u čuvenom vranjskom "Tetka Dokinom sokačetu" zamirišu džem i slatko od šumskog voća žitelji okolnih ulica znaju da je počela sezona spremanja zimnice u radionici "Nanin recept s juga", koju znalački vodi njihova komšinica Jelena Janković. Vođeni tom čarolijom mirisa mnogi od njih navrate u radionicu da probaju te slatke proizvode koje ona uz pomoć svojih pomoćnica, sa puno ljubavi sprema po receptima starim više od stotinu godina svoje svekrve Ljubinke.

Onaj ko je u ustima osetio njihov ukus poželeo je da ih stalno ima na svojoj trpezi, baš kao i oni koji su ih kod njih probali. Otuda se oni ne zadržavaju dugo na lageru. Upravo to se dogodilo sa dežmom i slatkom od šumskih jagoda i kupina, ali i mlevenim paradajzom koje je Jelena, sredinom ovog meseca, sa puno ljubavi pripremila za svoje mušterije u vrlo lepom i atraktivnom pakovanju. Za koji dan u njenu radionicu će stići i paprika proizvedena pod otvorenim nebom, a od koje će ona opet za svoje standardne mušterije napraviti pravi domaći cepkani ajvar, pinđur i rojal ajvar.

Pravo socijalno preduzeće

Zbog pandemije virusa korona ona je rad u radionici, koju je smestila u suterenskom delu kuće prilagodila novim uslovima. Svoje pomoćnice je opremila i neophodnom opremom za rad tako da prostor u kome spremaju ove specijalitete, kojima ne mogu da odole i poznate ličnosti poput pevača Sergeja Ćetkovića, Olivera Mandića i fudbalera Vladimira Petrovića Pižona, blista i pre i posle obavljenog posla. Njihovim radom Jankovićeva je pogotovo zadovoljna.

Radnice imaju sve što im je neophodno za rad

"Naša radionica ima sve komponenente jednog socijalnog preduzeća jer mi angažujemo žene koje su tokom tranzicije ostale bez posla, samohrane majke, a imamo i one sa fakultetskom diplomom koje nikako ne mogu da se zaposle. Socijalnu komponentu našeg preduzeća prepoznao je i nemački GIZ kao i "Smart kolektiv" od kojih smo dobili pomoć u vidu opreme za rad. I EUROPRO nam je takođe pomogao u opremanje radionice jer su procenili da ona ima budućnost", ističe za Agroklub Jankovićeva.

Od potrage za zdravom hranom do bake Ljubinke

Ova žena koja u sebi ima izuzetnog dara za biznis nikada nije planirala da se bavi ovim poslom. Život joj je to, međutim, nametnuo onog trenutka kada je obolela od karcinoma i kada je zbog bolesti promenila način ishrane.

Zdrava hrana nije skupa, ako je sezonska i domaća?

"Moje ćerke Bojana i Tanja dale su brdo para za kupovinu zdrave hrane koju sam konzumirala. U jednom momentu, dok su se preračunavale, one su se setile svoje nane Ljubinke i njene zimnice koju je spremala bez aditiva, konzervansa i hemije i predložile da i mi krenemo da je proizvodimo na tradicionalan način. Njihov predlog sam oberučke prihvatila, jer sam nani dugo godina asistirala prilikom pravljenja raznih specijaliteta od voća i povrća tako da sam znala da možemo biti samo na dobitku."

U ovu avanturu naša sagovornica je sa ćerkama ušla puna entuzijazma i za veoma kratko vreme uspela da opremi radionicu po ugledu na nana Ljubinkinu, gde je svaki sud u vreme spremanja zimnice imao svoju namenu. Kada je to uradila angažovala je nekoliko vranjskih porodica da ručno ljušte ispečene paprike za ajvar i tako je posao polako krenuo.

Proizvodi poznati u zemlji i inostranstvu

Za samo tri godine koliko je u ovom poslu njeni proizvodi su postali poznati u zemlji, ali i u inostranstvu. Ostvarila je i uspešnu saradnju sa jednom poznatom kompanijom sa kojom trenutno realizuje projekat pod nazivom "Stižemo s juga", a koji ima za cilj da proizvođačima specijaliteta od voća i povrća svojim ogromnim iskustvom pomogne u plasiranju proizvoda i razvoju poslovanja.

"Nažalost zbog korone nisam uspela da realizujem sve planove u ovoj godini. Imajući u vidu da se nalazimo u teškoj situaciji kompanija sa kojom sarađujemo uplatila nam je 150.000 dinara za podsticanje proizvodnje u uslovima pandemije. Nadam se da ćemo uz pomoć države, ali i našeg partnera prevazići postojeće poteškoće i normalizovati rad", kaže naša sagovornica.

Trenutno aktuelni mleveni paradajz

Dalje dodaje da je prošle godine ostvarila izuzetnu saradnju sa Privrednom komorom Srbije koja joj je omogućila da na njihovom štandu, na sajmovima hrane, promoviše svoje proizvode. Zahvaljujući takvom nastupu na sajmu hrane u Puli, u Hrvatskoj, njeni proizvodi su postali poznati i u ovoj zemlji. Toliko su bili traženi da su njene ćerke Bojana i Tanja bukvalno za tri sata prodale svu količinu proizvoda koju su ponele za ovu priliku.

Tokom ove godine one su se ozbiljno pripremale da sa svojim proizvodima naprave bum i na završnoj večeri Sajma "Dani mimoze", ali ih je u tome sprečila pandemija virusa korona. Naša sagovornica, međutim, ne žali se zbog toga jer planira još puno da uradi do ponovnog odlaska na ovaj sajam. Inače, prošle godine ponela je laskavu titulu "Dama godine" koju Privredna komora Srbije dodeljuje ženama preduzetnicama za poseban doprinos u stvaralaštvu, pa sa razlogom verujemo da će joj poći za rukom da ostvari sve što je zamislila.


Foto prilog


Tagovi

Zimnica Mleveni paradajz Džem od šumskih jagoda Slatko od kupine Jelena Janković Dama godine Nanin recept sa juga


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.