Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Onosištojedeš
  • 10.12.2023. 16:30
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Rumenka, Futog

Kad dođe da kupuje na kuću - spreman je više i da plati?

Nije teško Novosađanima da dobru robu potraže i u okolnim selima. Tako je, na primer porodica Gligorić prodala sav svoj futoški kupus gotovo i ne izlazeći iz dvorišta, a reč je o robi sa kontrolisanim geografskim poreklom.

Foto: AK grafika
  • 483
  • 56
  • 0

Ako smo ono što jedemo - ko su onda stanovnici Novog Sada? To pitanje nas je zanimalo, te smo krenuli da istražujemo različite oblike snabdevanja stanovništva najvećeg vojvođanskog grada. Na obodu ovog ravničarskog velegrada načičkana su brojna sela sa vrlo uspešnom voćarskom i povrtarskom proizvodnjom, te su upravo njihovi stanovnici glavni snabdevači novosadskih kuhinja.

Pored propisa - propisi

U Rumenci, preduzeće "Intersad" uzgaja jagodu na osam hektara i plasira je u jednom velikom trgovinskom lancu, koji ima izuzetno visoke standarde po pitanju kontrole zdravstvene bezbednosti i kvaliteta namirnica. Deo proizvodnje prodaju na pijaci i samom imanju.

Svoju robu prodaju na pijaci, trgovinskim lancima i na kućnom pragu, kaže Simić

"Pored zakonskih regulativa koje Srbija ima, Lidl, na primer, ima svoje dodatne zahteve koji su često strožiji od državnih. Teško je zadržati taj kontinuitet kad je u pitanju saradnja sa trgovačkim lancima", kaže rukovodilac proizvodnje u ovom preduzeću Slobodan Simić i dodaje da kad su pijace u pitanju, na svakoj kupci imaju drugačije zahteve.

Nije hibrid - već ono pravo

Nije teško Novosađanima da dobru robu potraže i u okolnim selima. Tako je, na primer porodica Gligorić prodala sav svoj futoški kupus gotovo i ne izlazeći iz dvorišta, a reč je o robi sa kontrolisanim geografskim poreklom.

"Proizvodnja futoškog kupusa se kontroliše od rasada, pa sve do glavice spremne za prodaju", kaže vlasnik ovog gazdinstva Rajko Gligorić i dodaje da takvo povrće mora više da košta od uobičajenih hibrida.

Ovaj kupus je ono pravo, tvrdi Gligorić

"Sve nam je hibridno - kompletna ishrana i jedino što tvrdim da je ovaj kupus ono pravo, kao nekada", kaže naš sagovornik i dodaje da je bitno je da su kupci, upravo zbog kvaliteta, takvu robu spremni i više da plate.

Nije što je moje, ali...

Bez obzira na činjenicu da u Novom Sadu može da se kupi obilje zdravih, pa čak i organskih namirnica, po neki od stanovnika ovog velegrada, ukoliko imaju parčence zemlje u blizini, rado se odlučuju i na sopstvenu proizvodnju. Jedan od njih je i naš kolega - novinar.

Agroklub: Ko smo mi? Autori sa računarom i motikom?

Brano Pjetlović ima sopstvenu baštu od šest ari na obodu grada i tu proizvodi povrće. 

"Za to sam se odlučio ne iz finansijskih već zdravstveno bezbednih razloga. Bez obzira što verujem da je hrana koju kupujemo u marketima i pijacama izložena kontrolama, ovo je ipak naša proizvodnja i volim da uberem svoje", kaže Pjetlović.

Više pogledajte u sledećem videu:

Naslovna fotografija: Screenshot/YT/Miloš Nedić


Foto prilog


Tagovi

Ono si što jedeš Prehrambene navike Novosađana Proizvođači Prodaja na kućnom pragu Futoški kupus Jagode Slobodan Simić Rajko Gligorić Brano Pjetlović


Autorka

Svetlana Petkovic

Više [+]

Novinarka i urednica emisije Farma


Partner

Ono si što jedeš

Bulevar oslobođenja 78, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381695080585, e-mail: info@agroklub.rs web: https://www.agroklub.rs/