Nije teško Novosađanima da dobru robu potraže i u okolnim selima. Tako je, na primer porodica Gligorić prodala sav svoj futoški kupus gotovo i ne izlazeći iz dvorišta, a reč je o robi sa kontrolisanim geografskim poreklom.
Ako smo ono što jedemo - ko su onda stanovnici Novog Sada? To pitanje nas je zanimalo, te smo krenuli da istražujemo različite oblike snabdevanja stanovništva najvećeg vojvođanskog grada. Na obodu ovog ravničarskog velegrada načičkana su brojna sela sa vrlo uspešnom voćarskom i povrtarskom proizvodnjom, te su upravo njihovi stanovnici glavni snabdevači novosadskih kuhinja.
U Rumenci, preduzeće "Intersad" uzgaja jagodu na osam hektara i plasira je u jednom velikom trgovinskom lancu, koji ima izuzetno visoke standarde po pitanju kontrole zdravstvene bezbednosti i kvaliteta namirnica. Deo proizvodnje prodaju na pijaci i samom imanju.
"Pored zakonskih regulativa koje Srbija ima, Lidl, na primer, ima svoje dodatne zahteve koji su često strožiji od državnih. Teško je zadržati taj kontinuitet kad je u pitanju saradnja sa trgovačkim lancima", kaže rukovodilac proizvodnje u ovom preduzeću Slobodan Simić i dodaje da kad su pijace u pitanju, na svakoj kupci imaju drugačije zahteve.
Nije teško Novosađanima da dobru robu potraže i u okolnim selima. Tako je, na primer porodica Gligorić prodala sav svoj futoški kupus gotovo i ne izlazeći iz dvorišta, a reč je o robi sa kontrolisanim geografskim poreklom.
"Proizvodnja futoškog kupusa se kontroliše od rasada, pa sve do glavice spremne za prodaju", kaže vlasnik ovog gazdinstva Rajko Gligorić i dodaje da takvo povrće mora više da košta od uobičajenih hibrida.
"Sve nam je hibridno - kompletna ishrana i jedino što tvrdim da je ovaj kupus ono pravo, kao nekada", kaže naš sagovornik i dodaje da je bitno je da su kupci, upravo zbog kvaliteta, takvu robu spremni i više da plate.
Bez obzira na činjenicu da u Novom Sadu može da se kupi obilje zdravih, pa čak i organskih namirnica, po neki od stanovnika ovog velegrada, ukoliko imaju parčence zemlje u blizini, rado se odlučuju i na sopstvenu proizvodnju. Jedan od njih je i naš kolega - novinar.
Brano Pjetlović ima sopstvenu baštu od šest ari na obodu grada i tu proizvodi povrće.
"Za to sam se odlučio ne iz finansijskih već zdravstveno bezbednih razloga. Bez obzira što verujem da je hrana koju kupujemo u marketima i pijacama izložena kontrolama, ovo je ipak naša proizvodnja i volim da uberem svoje", kaže Pjetlović.
Više pogledajte u sledećem videu:
Naslovna fotografija: Screenshot/YT/Miloš Nedić
Foto prilog
Tagovi
Autorka
Partner
Bulevar oslobođenja 78,
21000 Novi Sad,
Srbija
tel: +381695080585,
e-mail: info@agroklub.rs
web: https://www.agroklub.rs/