Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Geografsko poreklo
  • 23.07.2020. 09:00

Kladovski kavijar gubi oznaku geografskog porekla?

Ribarsko gazdinstvo "Đerdap" iz Kladova bilo je tada jedini proizvođač kavijara u Jugoslaviji. Organizovaniji način prerade i prometa kavijara započet je još 1920. godine pojavom ruskih emigranata na ovim prostorima.

Foto: WikimediaCommons/Arnaud 25 (ilustracija)
  • 436
  • 13
  • 0

Svi oni proizvodi sa oznakom geografskog porekla, a koji se ne produkuju poslednjih sedam godina, poput kladovskog kavijara, mogli bi da budu skinuti sa liste zaštićenih, potvrđeno je u Ministarsrtvu poljoprivrede za Politiku. Do kraja godine Srbija će verovatno usvojiti novi zakon o oznakama geografskog porekla za poljoprivredno-prehrambene proizvode, koji je trenutno u fazi nacrta.

U Evropskoj uniji uspostavljen je jedinstveni sistem priznavanja oznaka geografskog porekla. Kupci, najčešće velike trgovinske kompanije ili vlasnici specijalizovanih prodavnica imaju mogućnost da direktno kontaktiraju proizvođače.

Ime porekla i geografska oznaka: Put do brendiranja proizvoda i regije

Proizvođači iz Srbije, budući da nismo članica EU, moraju da prođu kroz dvostepenu registraciju. Najpre na nacionalnom nivou, a potom u još jednom, ukoliko žele da obezbede oznaku porekla i za tržište Unije. Nacrtom novog zakona sada je jasno definisan postupak komunikacije sa Evropskom komisijom, u slučaju prigovora postavljeni su rokovi za dostavu dopunske dokumentacije ukoliko se to traži.

Od Amerike do zaborava

Prema evidenciji Zavoda za intelektualnu svojinu, u Srbiji ima 57 poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji bi mogli da budu zaštićeni i u Evropskoj uniji. Kako saznaje Politika, neki od njih tu oznaku imaju 20 i 30 godina, a pojedini se i ne proizvode.

Specifičnost kladovskog kavijara bila je u tome što se proizvodio po tradicionalnom receptu od ikre morune, jesetre, pastruge i kečige, ulovljenim na ribarskom području "Dunav IV".

Zabrana izlova kečige od pet godina možda ne bude dovoljna

Ribarsko gazdinstvo "Đerdap" iz Kladova bilo je tada jedini proizvođač kavijara u Jugoslaviji. Organizovaniji način prerade i prometa kavijara započet je još 1920. godine pojavom ruskih emigranata na ovim prostorima, navodi se u elaboratu.

Kavijar se distribuirao isključivo na domaće tržište, da bi od 1968. godine počeo da se izvozi i to u SAD. Međutim, firma koja se bavila proizvodnjom srpskog kavijara u međuvremenu je propala.


Tagovi

Kavijar Riblji kavijar Kladovski kavijar Ikra morune Ikra kečige Elaborat Oznaka zaštićenog geografskog porekla Registracija


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...