Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mobilne mesare
  • 05.07.2020. 18:00

Kriza u fabrikama za preradu mesa povećala potražnju za mobilnim mesarama

Mobilne mesare u Kanadi i SAD-u zbog korona krize privlače veliku pažnju. Zbog toga što su klanice i velika postrojenja za preradu mesa postala žarišta COVID-19, potrošači širom sveta sve više žele da kupe meso direktno od proizvođača.

Foto: Depositphotos/racorn
  • 142
  • 16
  • 0

Stočar i mesar Gerit vande Bruinhorst iz mesta Pikčur Bjut smeštenog u provinciji Alberta u Kanadi ima farmu goveda, a kolje do dva dnevno. Vlasnik je jedne od 133 mobilne mesare u Alberti i zarađuje oko 500 USD, što je oko 38.500 dinara po životinji.

Za razliku od klanja u objektima uobičajenim za ovakve poslove, njegovu klanicu na točkovima ne proverava inspekcija, ali pod uslovom da je konzumacija mesa ograničena na domaćinstvo kom se ova usluga obavlja.

"Ono što najviše volim je da radim od kuće, a opet nisam uvek tu“, rekao je za reuters kanadski mesar.

Sve više potrošača želi da kupi meso direktno od poljoprivrednika

S obzirom na to da virus korona usporava mesnu industriju u Severnoj Americi, pretvorivši je u leglo zaraze zbog koje su obolele 1.000 radnika, sve više potrošača želi da kupi meso direktno od poljoprivrednika. Stoga, stočari traže od kanadske i američke vlade da im omoguće klanje većeg broja životinja i prodaju za javnu potrošnju.

Nemačka uvodi naknadu na meso zbog dobrobiti životinja i pomoći proizvođačima?

Ipak, oni koji se protive tome, kažu da bi mobilne mesare trebalo da ostanu pod strogim proverama jer bi klanje bez inspekcije moglo stvoriti uslove opasne za zdravlje ljudi i životinja.

Udvostručio se broj mobilnih mesara

Broj mobilnih klanica se u Americi gotovo udvostručio. U SAD-u su one odobrene od Ministarstva poljoprivrede, a ne mora ih nadzirati inspekcija. Kako su potrošači suočeni s velikim cenama u maloprodaji, farma u vlasništvu Alana Minora ima veću potražnju za govedinom. Stoku su klali u malim klanicama koje su zbog COVID-19 bile pod velikim pritiskom.  

"Imate stoku odmah spremnu za kupovinu i kupci su voljni da je kupe, ali su vam ruke vezane. Kad bi mobilni mesari mogli doći na ranč i kad bismo mogli legalno da im prodamo stoku, to bi nam mnogo pomoglo", rekao je Minor.

Borba s propisima

Brent Dejong, mobilni mesar iz Fort Makleoda rekao je da propisi treba da omoguće kupcima da kupe meso pod uslovom da znaju da ono nije pregledano od strane inspekcije. Američki propisi dopuštaju da pokretne mesare kolju stoku bez prisutnog inspektora, pod uslovom da se meso konzumira samo u domaćinstvu farmera i njegovih radnika. 

"Upotreba mobilnih klanica u SAD-u trebalo bi da se proširi i na druga mesta konzumacije, ali ograničeni broj inspektora to sprečava", rekao je Patrik Robinet, vlasnik "Micro Summit Processors" klanica u Severnoj Karolini.

"Pokretne jedinice dobra su opcija za neke stočare", izjavila je potpredsednica severnoameričkog instituta za meso, Sara Litl napomenuvši da proširenje programa ipak ne bi značajno nadoknadilo izgubljenu proizvodnju.

Klanje na farmama za manji stres životinja

Neke grupe za prava životinja preferiraju klanje na farmama, što, kako tvrde, smanjuje stres kod životinja uzrokovan transportom i pištanjem druge stoke prilikom klanja. Predsednica aktivističke grupe "Mercy for Animals", Lea Garces kaže kako velika brzina u postrojenjima može naterati radnike na žurbu i naneti dodatne patnje životinjama. 

Traže dozvolu za klanje na pašnjacima - zbog dobrobiti životinja i kvalitetnijeg mesa

Drugi pak kažu da se klanje treba dogoditi samo u uobičajenim klanicama, uz nadzor inspektora.

"Pravila kojih smo se dosad pridržavali postoje s razlogom", rekao je Džim Džonson, vlasnik klanice "Alberta Prairie Meats". 

Treba napomenuti kako pojedine provincije uz Albertu već imaju slobodnija pravila za klanje stoke bez inspekcijskog nadzora. Tako će Britanska Kolumbija ovog meseca dozvoliti većem broju farmera i mesara da zakolju ograničen broj životinja radi direktne prodaje mesa. Regija Saskatčevan već omogućuje javnu prodaju mesa zaklanih životinja na farmama, pod uslovom da potrošač zna da ono nije pregledano.

Foto: Flickr licenca CC

Flickr/DCI Photography


Tagovi

Klanice Mobilne mesare COVID-19 Kriza Korona virus Klanje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.