Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupinovo vino
  • 12.04.2020. 16:00
  • Kolubarski okrug, Gunjaci

Kupinovo vino Markovića: Stiglo na tri kontinenta, a sada brzom poštom

Prva asocijacija ljudi jeste da je kupinovo vino zdravo, ali zašto je to zdravo nije im baš u potpunosti jasno, smatra Darko Marković. Savete i sugestije u vezi sa vinom daje svojim kupcima koji, pre svega, dolaze na njegov kućni prag ili im on lično dostavlja.

Foto: Nataša Tomić
  • 688
  • 203
  • 0

Negde na pola puta između Valjeva i Loznice, u selu Gunjaci u opštini Osečina, već tri godine razvija se i postepeno raste proizvodnja kupinovog vina. Porodica Marković, poznata po uzgajanju kupine više od tri decenije, odlučila se da zaokruži ceo proces od samog ploda do finalnog proizvoda i tržištu ponudi vino od kupine.

U proizvodnji kupine učestvuje cela porodica, ali je brigu o preradi kupine u vino vodi u najvećoj meri sin Darko Marković.

Šta sve treba da znate o proizvodnji vina od kupina

"Na našem imanju u selu Gunjaci, generacijama se gaji voće. Mnogi kažu najvišeg kvaliteta na svetu. To nam omogućava jedinstvena kombinacija klime, zemljišta i nadmorske visine. Vino od kupine pravimo preko 30 godina. Do pre tri godine vino smo pravili isključivo za konzumiranje u krugu porodice. Tada smo odlučili da uživanje pounudimo još nekome. Nazvali smo ga "Svitanje" i napravili na isti način kao što smo radili prethodnih decenija. Do sada je vino stiglo u nekoliko stotina domova i na tri kontinenta", kaže Darko i objašnjava da je "Svitanje" nastalo iz buđenja prirode, ljubavi i poštovanja.

Svake godine se proizvodnja proširuje (foto: Darko Marković)

Svake godine uvećavaju proizvodnju za 50 do 70 odsto, pa se na godišnjem nivou Markovići naprave nekoliko hiljada litara vina. Kako kaže naš sagovornik, pre nego što proizvodnja bude povećana, porodica želi da dobro izmeri utisak i reakcije potrošača i čuje kakav je kvalitet, ukus, izgled vina i sveukupan doživljaj.

Prošla godina po kvalitetu roda kupine - natprosečna?

Ukazuje da prinosi i kvalitet kupine variraju i da u vinu ne završava ceo rod i da prinosi ne utiču na finalni tiraž, već da je ključan kvalitet plodova.

"Za proizvodnju se može korisititi samo kupina koja je dobro zrela i koja ima određene karakteristike. Ukoliko mi procenimo da je kupina nedovoljnog kvaliteta, mi je predamo nakupcima. Prodajemo hladnjačama ili firmama koje prerađuju voće. Prošla godina je bila poprilično dobra. Kvalitet je bio dobar, tako da mogu da ocenim prošlu godinu, zapravo, ne kao prosečnu - već kao natprosečnu. Prošle godine smo 50 odsto roda kupine iskoristili za proizvodnju vina."

Zašto je kupinovo vino zdravo?

Proces proizvodnje kupinovog vina, dodaje Darko, vrlo je sličan pravljenju crvenog i belog vina. Suština je, objašnjava, da je voće zrelo i da nije trulo i zeleno i da je u svakom momentu u potpuno čistom ambijentu.

Budućnost maline i kupine u preradi i manifestacijama

Ideja porodice Marković je, napominje, da kupinovo vino pozicionira kao proizvod koji ima dobrobit za čoveka i piće koje se konzumira, pre svega zbog njegovih koristi po zdravlje čoveka. Ipak, smatra da nivo svesti ljudi u Srbiji nije dovoljno visok kada su u pitanju benefiti koje ima voće sa našeg podneblja, pa je takva situacija i sa kupinom i vinom od nje.

Darko smatra da ljudi u Srbiji nisu svesni svih benefita koje kupunovo vino ima

"Prva asocijacija ljudi jeste da je kupinovo vino zdravo, ali zašto je to zdravo, nije im baš u potpunosti jasno. To je pre svega poboljšanje imuniteta osoba, jedno od retkih alkoholnih pića koje oporavlja umoran organizam i organizam koji je u stanju stresa, poboljšava krvnu sliku, pomaže kardiovaskularnom sistemu, usporava starenje, utiče i na snagu kostiju, pomaže ženama u menopauzi. Zatim, sprečava neke vrste kancera, izuzetno je jak antioksidans", objašnjava Darko i dodaje da sama kupina i kupinovo vino su jako dobri za zdravlje čoveka, jer kupina ne prolazi kroz hemijski i veštački proces već u svom svežem stanju završava u vinu i zadržava mnoge svoje benefite.

Ekskluzivina distribucija

Sve ove savete i sugestije Darko daje svojim kupcima koji, pre svega, dolaze na njegov kućni prag ili im on lično dostavlja. Osim toga, oni koji su udaljeni, vino iz porodice Marković, dobijaju brzom poštom ili kurirskom službom.

"Što se tiče same prodaje i distribucije primenjujemo ekskluzivan sistem prodaje, što znači da se samo od nas može kupiti vino. Trudimo se da svakog našeg potrošača upoznamo i lično. Za sada smo jako zadovoljni prodajom i to za sada ima pozitivan trend, ali je neophodno da se stalno radi na tome s obzirom na to da je u pitanju ekskluzivna distribucija. To je dosta izazovno."

Društvene mreže u kombinaciji sa '1 na 1' komunikacijom

Promociju ovog proizvoda Darko je započeo i putem društvenih mreža jer, kako kaže, smatra da je digitalni marketing veoma značajan i za promociju i za povećanje prodaje i proizvodnje.

Poljoprivrednici počeli sami da plasiraju svoje proizvode putem interneta

"I fejsbuk i instagram su dobri i imaju svoje specifičnosti. Instagram je brži i to je dobro za širenje neke svesti, da mahnete nekome i kažete 'evo, tu smo'. Za neko ozbiljnije udubljavanje ljudi da malo više pročitaju o tome, mislim da je fejsbuk tu malo zahvalniji. Mi imamo stranicu na obe društvene mreže. Mislim da je neophodno da se sve vreme kombinuju digitalni kanali sa '1 na 1' komunikacijom koja primarno omogućava ljudima da imaju iskustvo konzumacije proizvoda", dodaje naš sagovornik.

Radovi u kupinjaku na vreme, a vino kurirskom službom

Do sada je, kako kaže, u više navrata prodavao putem interneta, a to se nastavilo i u vreme vanrednog stanja.

"U ovom vanrednom stanju to funkcioniše dobro, jer rade kurirske službe i brza pošta, te tako dostavljamo vino kupcima. Inače, u redovnim okolnostima, imamo besplatnu dostavu za teritoriju Beograda i sami isporučujemo na kućnu adresu", navodi naš sagovornik.

Pravilnom rezidbom kupine do visokog prinosa i kvalitetnog roda

Vanredno stanje, dodaje, za sada ne utiče negativno, ni na same poljoprivredne radove koje moraju da obave, jer je dobio dozvolu za kretanje u vreme policijskog časa, te može nesmetano da završi sve obaveze.

S obzirom na to da kupinovo vino sadrži alkohol, prilikom konzumiranja treba biti odgovoran, dodaje naš sagovornik. Njegova preporuka je da se dnevno uzima jedan decilitar kupinovog vina.


Tagovi

Uzgoj kupine Kupinovo vino Darko Marković Zdrav napitak Dostava Proces pravljanja


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.