Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lužička vurda
  • 21.04.2023. 09:00
  • Pirotski okrug, Lužnice

Lužnička vurda: Novi proizvod sa zaštitom geografskog porekla

Nepune dve godine trajala je procedura da se specifični mlečni proizvod lužničkog kraja zaštiti, a rešenjem Zavoda od 6. aprila, taj proces je i zvanično okončan.

Foto: Turistička organizacija opštine Babušnica
  • 254
  • 65
  • 0

Tradicionalni i specifični proizvod od mleka koji se proizvodi u Lužnici i pirotskom kraju i po kome je Babušnica i njena okolina naširoko poznata - vurda, zvanično je upisan u registar Zavoda za intelektualnu svojinu, čime je dobio oznaku geografskog porekla i sada ima i zvaničan naziv - lužnička vurda

Nepune dve godine trajala je procedura da se specifični mlečni proizvod lužničkog kraja zaštiti, a rešenjem Zavoda od 6. aprila, taj proces je i zvanično okončan, prenosi Mondo

Kombinacija mleka i paprika kao dodatak

Podsetimo, ovaj mlečni proizvod nastaje od kravljeg i ovčijeg mleka, koje je specifično po svom sastavu. Razlog za to su rasa goveda i ovaca, kao i ishrana ovih životinja senom i ispaša na prirodnim livadama i pašnjacima ovog brdsko - planinskog kraja.

Razlikuju se dve vrste vurde. Sveža ili mlada, konzumira se odmah nakon ceđenja kiselog mleka, a stara stoji tri do četiri nedelje i obično se slaže sa paprikama, da bi dobila kiselkast ukus.

Razne kombinacije vurde

"Završni koraci u ovoj proceduri bili su izrada Elaborata, na koji je saglasnost dalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Rešenje o upisu u Registar oznaka geografskoj porekla, od strane Zavoda za intelektualnu svojinu", saopštavaju iz Opštine Babušnica.

U dobrom je društvu

Tako se lužnička vurda našla među pirotskim kačkavaljem i peglanom kobasicom, kao i leskovačkom spržom i ajvarom, specijalitetima sa juga zemlje koji su pre nekoliko godina dobili oznaku geografskog porekla. 

Opština Babušnica i Turistička organizacija već 10 godina organizuju manifestaciju "Vurdijada" koja promoviše taj lokalni specijalitet koji mnogi nazivaju i gastronomskim otkrićem veka. Pogodna je za namaze, pite, gibanice, omlete, a može se koristiti i kao sastojak glavnim jelima.


Tagovi

Lužička vurda Zavod za intelektualnu svojinu Proizvod od mleka Vurdijada Kravlje i ovčije mleko Sir s paprikom


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.