Sertifikat C-Label ključan je za ubrzanje prihvatanja ovih proizvoda i doprinos održivijoj budućnosti ishrane, kažu iz V-Label GmbH, međunarodne organizacije za sertifikaciju veganskih i vegetarijanskih proizvoda
Meso iz laboratorije, tzv. kultivirano, dobilo je posebnu oznaku. Reč je o sertifikatu C-Label koji je razvila švajcarska organizacija V-Label GmbH, međunarodna organizacija za sertifikaciju veganskih i vegetarijanskih proizvoda
"Sertifikat je ključan za ubrzanje prihvatanja ovih proizvoda i doprinos održivijoj budućnosti ishrane”, izjavio je Renato Pichler, osnivač V-Labela.
Osim toga, kažu, osigurava da proizvodi zadovoljavaju visoke standarde kvaliteta i sigurnosti, bez životinjskih sastojaka, patogena, GMO-a i antibiotika.
Kultivisano meso, podsećaju, inovativan je oblik proizvodnje mesa koji se dobija uzgojem životinjskih ćelija u kontrolisanim laboratorijskim uslovima, bez potrebe za ubijanjem životinja.
Proces, kažu, počinje izolacijom malog uzorka ćelija koje se potom stavljaju u bioreaktore, gde se hrane hranljivim materijama poput proteina, ugljenih hidrata, vitamina i minerala. Ćelije se umnožavaju i diferenciraju u mišićne, masne i druge vrste ćelija koje čine strukturu mesa. Nakon nekoliko nedelja, formira se tkivo koje je, opisuju tako, identično konvencionalnom mesu na molekularnom i nutritivnom nivou.
Ipak, dok oni ističu da bi se prema istraživanju koje su objavili naučnici sa Univerziteta Oksford i Univerziteta u Amsterdamu, kultivisano meso moglo proizvoditi uz do 96 odsto niže emisije gasova sa efektom staklene bašte, 45 odsto manje energije, 99 odsto manje korišćenja zemljišta i 96 odsto manje potrošnje vode u poređenju s proizvodnjom konvencionalnog - drugo istraživanje sugeriše upravo suprotno.
Novo istraživanje: Proizvodnja kultivisanog mesa više šteti životnoj sredini nego stočne farme?
Naime, u 2023. Derik Risner i kolege s kalifornijskog Univerziteta Dejvis završili su istraživački rad kojim upozoravaju da je potencijal globalnog zagrevanja od proizvodnje mesa iz ćelijskih kultura čak od 4 do 25 puta veći nego onaj od proizvodnje klasične govedine, odnosno da se uzgojem u laboratorijima izlučuje više CO2 i time potencira problem gasova sa efektom staklene bašte.
Brojne zemlje EU takođe su jasno dale do znanja da tako proizvedeno meso nije održiva alternativa onome sa farmi.
Tagovi
Autor