Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prehrambeni moljac
  • 29.07.2022. 12:00
  • Zlatiborski okrug, Užice

Moljci: Opasne štetočine žitarica, ali i hrane koju čuvamo u kuhinjama i ostavama

Larve prehrambenog moljca mogu da se pojave i u najsterilnijim uslovima.

Foto: Depositphotos/marcouliana
  • 4.049
  • 108
  • 0

Užičanka Dana Gordić imala je jako neprijatno iznenađenje kada je na plafonu svoje kuhinje ugledala male bele crve.

"Slučajno sam bacila pogled na plafon, nakon što mi je suprug skrenuo pažnju na to. Videla sam dvadesetak nekih "bubica". Popela sam se na stolicu da bolje vidim o čemu se radi, kada ugledah neke male bele crve", kaže Gordićeva.

Pozvala je prijateljicu koja je prehrambeni stručnjak, koja radi u jednoj pekari. Rekla joj je da dobro sve pretrese u kuhinji, da prvo počne od dela gde stoji hleb, a zatim gde su začini. Tako je i uradila.

"Gde stoji hleb, sve je čisto. Tegle sa čajevima su sve dobro zatvorene, a kutije sa kesicima čajeva čiste. Šećer, kao i kesice sa raznim začinima su takođe sve u redu. Izvadim jednu veliku limenu konzervu, u kojoj su takođe razni začini, ali joj se poklopac teže otvara, pa sam pomislila da je nemoguće da su tu i odvojim je na stranu", kaže sagovornica i dodaje da je nakon što je sve očistila, nije ga pronašla, pa je na red došla i ta limena kutija. Kada je otvorila, pored vlage je na dnu ugledala i crve kako gmižu.

Ovaj se smestio na plafon (Foto: Z.Gligorijević)

U pitanju je larva prehrambenog moljca

Ponovo je pozvala prijateljicu i ispričala da je našla crve. Ona joj je objasnila da nije ni prva, ni poslednja koja ima problema sa "crvićima" i da je to u pitanju larva prehrambenog moljca.

"Sigurno je nekako ušao u limenu kutiju ili je u nekom od tih začina bilo neko jaješce, pa se izlegao moljac, a on položio larve. To se često dešava, pa zato treba baš detaljno sve prečistiti i svaku kesicu gde se vidi neka paučina baciti, jer je moljac i tu bio", objašnjava ona.

Kako sačuvati hranu od moljaca?

Prijateljica joj je rekla da larve prehrambenog moljca mogu da se pojave i u najsterilnijim uslovima.

"Objasnila je da je to mali leptir, veličine manje od centimetra i da leti uglavnom noću. Njegove larve su slične crvima - larvama muva. Beli, tamnih glava, dugi nekoliko milimetara. Svaki moljac živi svega nekoliko dana, najviše dve sedmice, ali i za tako kratko vreme uspeva izbaciti ogroman broj larvi", kaže Gordićeva i dodaje da moljac lako može ući u kuću kroz vrata, prozor ili ventilaciju, a često larve donosimo u kuću svojim rukama sa hranom.

Brzo se razmnožavaju

Dalje navodi da se mogu naći u žitaricama, brašnu, orašastim plodovima, suvom voću, pa i u slatkišima. Brzo se pretvaraju u leptire i razmnožavaju se brzo. Koliko su štetni govori i podatak da su larve svejedi i mogu da progrizu plastične vrećice. Zato je najbolje sve baciti, a na selu su naše bake redovno prosejavale brašno, pa tek onda pekle hleb.

Moljac za kratko vreme može da izbaci veliki broj larvi

"Prijateljica me je savetovala da sipam sirće u bocu sa raspršivačem i sve porpskam, i najmanje pukotine. Rekla mi je da stavim i čen očišćenog belog luka. Savetovala mi je da mogu da stavim i žalfiju ili lavandu, ali odmah sam joj rekla da to ne deluje, jer baš tu imam čajeve od tih biljaka", kaže sagovornica.

Još je dala nekoliko saveta. Jedan od njih je da larve podnose relativno niske temperature.

"Ako stavim kesu žitarica zaraženih larvama u frižider, insekti će prezimiti i brzo će se vratiti u život nakon zagrevanja na sobnoj temperaturi. Leptire i njihova jaja uništava temeparatura preko +60, najmanje pola sata, kao i ona od -10 do -15 za nekoliko dana. Najbolje je sve prečistiti sapunom ili sirćetom", rekla je Gordićeva.


Povezana biljna vrsta

Beli luk

Beli luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su beli luk prvi počeli uzgajati Egipćani kao i je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom kao i se često pronalazio u grobnicama... Više [+]

Tagovi

Beli crvi Prehrambeni moljac Hleb Začini Larva prehrambenog moljca Mali leptir Beli luk


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.