Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz
  • 18.03.2022. 12:00

Može da se izvozi sirovo suncokretovo ulje, ali ne i rafinisano?

Podsetimo, ranije je bilo obrnuto.

Foto: Depositphotos/ryzhov
  • 347
  • 13
  • 0

Vlada Srbije usvojila je i izmenjenu Odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, kojom se sirovo ulje od semena suncokreta ili šafranike izuzima od zabrane izvoza, a imajući u vidu da se ovaj proizvod ne može koristiti za dalju preradu u rafinisano suncokretovo ulje i da se najčešće koristi u industriji boja i lakova.

Takođe, odlučeno je da se na listu proizvoda za koje se privremeno zabranjuje izvoz doda i rafinisano suncokretovo ulje.

Podsetimo, ranije je bilo obrnuto, tačnije - Grupacija proizvođača biljnih ulja Privredne komore Srbije apelovala je na Vladu da ostane slobodan izvoz rafinisanog suncokretovog ulja u boci, a da se privremeno zaustavi izvoz sirovog ulja.  

Inače, rafinisano suncokretovo ulje dobija se hemijskim odvajanjem ulja od nemasne materije. U tom procesu koriste se tečni rastvarači kao što je heksan (derivat sirove nafte), onda pošto ova mešavina nije jestiva, odstranuje se heksan dodavanjem raznih kiselina, neutralizacijom pri velikim temperaturama. Potom, da bi se uklonio neprijatan miris i loša boja ulja, hemijski se izbeljuje i radi se deodorizacija. Međutim, ovaj proces ne samo da menja boju i miris ulja, već uništava većinu njegovih korisnih sastojaka. Tada se dodaju razni sintetički i veštački aditivi koji imaju cilj da produže trajnost proizvoda. 

Sirovo ulje suncokreta dobija se mehaničkim presovanjem semena, i mada se smatra je vrlo bogato hranljivim sastojcima, ne koristi se samo u industriji boja, već i u proizvodnji biodizela, sapuna, glicerina. Takođe, ulje od šafranike ima upotrebu u kozmetici.

Evropski supermarketi počeli da ograničavaju kupovinu ulja - izbegavanje panike?

Podsetimo, pojedini evropski trgovci na malo počeli su da preduzimaju drastične korake ograničavanja kupovine suncokretovog ulja po potrošaču usred stalnih strahova da će sukob u Ukrajini izazvati nestašicu hrane i izazvati paničnu kupovinu.


Tagovi

Rafinisano suncokretovo ulje Sirovo ulje suncokreta Ulje šafranike Uredba Zabrana izvoza


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...