Koliko kilograma zapravo možemo "nabaciti" tokom praznika ako unosimo velike količine hrane i pića?
Radujemo se svetlucavim ukrasima, mirisu kolačića i omiljenim prazničnim pesmama. Ipak, praznični period često donosi obilje hrane, druženja i poslastica što kod mnogih izaziva zabrinutost zbog mogućeg nakupljanja kilograma.
Da li je taj dobitak na težini zaista toliko dramatičan ili su naše bojazni često preterane, istražio je portal foodfacts.
"Informacija da se za vreme božićnih praznika možemo ugojiti pet kilograma je netačna s obzirom da je skoro pa nemoguće ostvariti toliko visok energetski suficit za nedelju dana", kaže Ana Majić, mag. nutr.
Tradicionalna porodična druženja za vreme praznika podstiču nas na količinski veću konzumaciju hrane od uobičajene zbog čega imamo nešto veći kalorijski unos.
Za vreme božićnih praznika, pojašnjava, u proseku konzumiramo od 500 do 1.000 kalorija više od potrebnog za održavanje naše težine što može dovesti do porasta telesne mase za otprilike 0,5 - 1 kg.
"Da bismo se ugojili pet kilograma za nedelju dana potrebno je da unesemo u proseku oko 7.000 kalorija dnevno što je gotovo nemoguće ili vrlo retko postići", ističe ova nutricionistkinja.
Navodi kako brojka od nekoliko kilograma više na vagi uglavnom meri zadržanu vodu koja se veže na mišićni i glikogen jetre nastao skladištenjem unetih ugljenih hidrata hranom, a isto tako povećani unos soli kroz suhomesnate proizvode i grickalice povećava zadržavanje vode u telu.
Kako saznajemo, dodatne kalorije kriju se pretežno u kolačima, alkoholu i suhomesnatim proizvodima koje u praznično vreme konzumiramo u nešto većim količinama.
Strah od poremećaja metaboličkog zdravlja organizma zbog povećanog unosa energije tokom praznika je iracionalan ukoliko ostalih 358 dana telu kontinuirano pružamo izbalansiranu i raznovrsnu ishranu uz redovnu fizičku aktivnost.
"Kako biste održali težinu tokom praznika onstantno preporučujem unos hrane bogate proteinima koja bi vas držala duže vremena sitima, ali i povećati svest o vrsti i količini konzumirane hrane", poručuje Majić i dodaje da je važno ukombinovati fizičku aktivnost poput šetnje u porodična druženja.
Magistar nutricionizma Nenad Bratković, univerzitetski magistar fitofarmacije i dijetoterapije komentiriše da tokom perioda vrlo slabe fizičke aktivnosti, pa čak i nedostatka šetnje ispred kuće, zgrade, stana, ali i ekscesivnim unosom hrane i čestim "grickanjem", nije u prosjeku nemoguće očekivati suficit od 1.500- 2.000 kalorija dnevno u takvom scenariju.
"Za sedam dana praznika moglo bi doći do viška od 10.000 kalorija što je ekvivalentno otprilike jedan kilogram masnog tkiva", složio se Bratković s koleginicom Majić.
Kombinacija skrobnih namirnica, dodaje, s masnim umacima i sadržajem (pečenja s testeninom, krompirima, francuska salata, kolači s kremama, itd.) ujedno lišeni vlakana najviše doprinose nakupljanju kilograma.
Prema njegovim rečima, jasno moramo naglasiti i ulogu ispijanja zaslađenih pića poput gaziranih i negaziranih, ali i alkoholnih pića koje vrlo lako pređu u kalorijski suficit.
Postojeće obroke, savetuje, koji su tradicionalno prisutni na prazničnom stolu dobro je unaprediti dodatnim obrocima koji imaju bolji nutritivni profil, a to je pre svega unos vlakana, ali i veći procenat proteina uz manji sadržaj masti.
"Tako bi se uz glavno jelo moglo servirati grilovano povrće, radič salata, pasulj salata, pire od graška i brokolija, dresing od jogurta i začinskog bilja", zaključuje zagrebački stručnjak za ishranu.
Dakle, tvrdnja da se tokom praznika možemo ugojiti pet kilograma nije tačna, pa ne moramo strahovati od nakupljanja velikog broja suvišnih kilograma. Realno je očekivati povećanje težine od 0,5 do 1 kg.
Ipak, savetuje se svakako umerena konzumacija kolača, francuske salate i alkoholnih pića, obogaćivanje tradicionalne hrane namirnicama bogatim vlaknima i proteinima poput povrća i šetnja nakon obroka kako bismo izbegli osjećaj težine i nadutosti nakon obroka.
Tagovi
Autorka
Partner
Ul. Franje Kuhača 18,
31000 Osijek,
Hrvatska
e-mail: info@foodfacts.news
web: https://www.foodfacts.news/