Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena šećera
  • 22.11.2018. 17:00

Ne prolazi kriza: Cena šećera na najnižem nivou u poslednjih 12 godina!

Cene šećera u Evropskoj uniji nakon ukidanja kvota (30. 9. 2017.) toliko su smanjene da se čak i najkonkurentniji proizvođači bore kako bi pokrili svoje troškove, a cene su sada na najnižem nivou u poslednjih 12 godina.

Foto: Bigstockphoto/igor stevanovic
  • 119
  • 9
  • 0

Predstavnici Glavne uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije (DG AGRI) zastupnicima su predstavili aktuelnu situaciju u sektoru šećera i mere koje je preduzela ili predvidela Evropska komisija za podršku proizvođača najviše pogođenih trenutnom krizom cena šećera u kombinaciji sa vrlo niskim prinosima šećerne repe u nekoliko država članica ove sezone.

Cena je u julu bila 346 eura/t, a i dalje pada. Cene šećera u Evropskoj uniji nakon ukidanja kvota (30. 9. 2017.) toliko su smanjene da se čak i najkonkurentniji proizvođači bore kako bi pokrili svoje troškove, a cene su sada na najnižem nivou u poslednjih 12 godina.

Ukinuta je kvota za šećer. Šta dalje?

Prema procenama Evropske komisije, proizvodnja šećera u EU se u ovoj sezoni od rekordnih 21,1 milon tona (2017./18.) smanjila na 18,7 miliona tona, što je pad za 11%. Osim toga, radi smanjenja svetskog viška zaliha u ovoj sezoni i manjih prinosa očekuje se i njegov deficit u nadolazećoj sezoni 2019/20. Iako je zabeležen blagi porast od septembra do danas, značajni gubici sa kojima se suočavaju proizvođači stavili su investicije na čekanje, što bi moglo da rezultuje dugoročnim posledicama za konkurentnost toga sektora. 


Tagovi

Šećer Proizvodnja šećera Kriza Cena Evropska unija


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!