Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ana Nešić
  • 11.07.2023. 12:00

Od jeftinog ručka do jedinstvenog mesta za male proizvođače

Dobijala sam ponude raznih kompanija koje su želele da promovišem njihove proizvode za novac, ali ja sam htela da opravdam poverenje malih proizvođača, rekla je Ana Nešić ispred Udruženja malih proizvođača u Srbiji.

Foto: Depositphoto/Wavebreakmedia
  • 131
  • 44
  • 1

Želeći da uštedi na obrocima u pauzi na poslu, Ana Nešić iz Kraljeva postavila je sebi limit od 200 dinara za ručak. Svoje inovativne ideje postavila je onlajn.

"Moj kulinarski blog Ručak za 200 dinara je za vrlo kratko vreme stekao veliku popularnost i poverenje pratilaca na Instagramu, a i šire. Naravno, ovo primećuju i brendovi, odnosno kompanije koje sarađuju sa takozvanim influenserima. Stoga sam često dobijala ponude raznih kompanija koje su želele da im budem brend ambasador, odnosno da promovišem njihove proizvode za novac", kaže Ana za Agroklub dodajući da su to često su bili veliki lanci supermarketa ili ogromni brendovi hrane i pića.

Kako funkcioniše platforma?

Međutim, kako je na svom blogu propagirala kupovinu na pijaci i tome želela da ostane dosledna, odlučila je da odbije sve te ponude za saradnju i da taj svoj uticaj i publicitet pokloni malim proizvođačima.

Počeci (Foto: Instagram/rucakza200dinara)

"To je bilo ono u šta verujem, i ono što sam oduvek želela da uradim. Suprug i ja smo pričali o zajedničkoj želji da pokrenemo onlajn pijacu, ima već 10 godina. Sve se pokopilo i nastali su Mali proizvođači hrane u Srbiji. To je platforma koja okuplja proizvođače hrane uglavnom iz ruralnih sredina u Srbiji, i povezuje ih sa potrošačima u većim gradovima."

Tako potrošači mogu stupiti u neposredan kontakt sa proizvođačem - jer, naglašava, lični kontakt je jako važan. A registracija je jednostavna.

Obavezna članarina u Udruženju

Od 2019. godine kada su krenuli sa ovom pričom, kroz njihovu platformu prošlo je više od 2.000 proizvođača. A onda su i pre dve godine registrovali udruženje pod istim imenom.

"Od tog početka smo svašta promenili u našem načinu funkcionisanja, pa smo tako u septembru prošle godine uveli obaveznu članarinu u našem udruženju za one koji se oglašavaju na platformi. Članovi su samo registrovane firme i poljoprivredna gazdinstva, i time želimo da dalje promovišemo samo najozbiljnije i najkvalitetnije male proizvođače. Trenutno imamo 210 članova udruženja, i taj broj svakodnevno raste", kaže ova mlada preduzetnica i dodaje da očekuje da će do kraja godine imati 300 proizvođača u udruženju. 

Putem mape, može se doći do željenog proizvoda (foto: PrScn/Mali proizvođači hrane u Srbiji)

Ti proizvođači dolaze iz cele Srbije, a na samoj platformi "okupljeni su" u okviru mape, te svaki potrošač vrlo lako može da pronađe sebi najbliže željene namirnice.

"U zavisnosti od sezone, dominira ono što je aktuelno, pa tako trenutno imamo dosta proizvođača borovnica i malina. Imamo proizvođače meda, voćnih sokova, džemova, slatkog, zimnice, suvomesnatih proizvoda, sireva. Ponuda je dosta raznolika i može da se nađe za svakog ponešto."

Do promene u poljoprivredi Srbije

Ali njihova evolucija još uvek traje, te su trenutno u fazi unapređenja biznis modela, kako bi učinili platformu samoodrživom i mogli da zaposle tim ljudi koji će se njome baviti.

"Želeli bismo da platforma nastavi da bude neprofitna kao i do sada, pa smo zato u procesu pronalaska održivog projektnog finansiranja, možda i sponzorstava koji će nam omogućiti da nastavimo da ostvarujemo svoje ciljeve. U planu je da ubrzo krenemo da radimo i na unapređenju sajta, tačnije na izradi nove platforme od nule, kako bismo kupcima omogućili što bolje iskustvo kupovine od malih proizvođača", najavljuje Nešićeva te dodaje da je svaka pomoć dobrodošla, te poziva potencijalne partnere da im pišu kako bi zajedno pravili promenu u poljoprivredi u Srbiji! 


Tagovi

Platforma Ana Nešić Ručak za 200 dinara Udruženje Mali proizvođači hrane u Srbiji Prodaja proizvoda Domaći proizvodi


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...