Pretraživanje tekstova
Čuvene novopazarske mantije najbolje su jelo u Srbiji, ocenio je popularni gastronomski portal "Taste Atlas". Na listi su se našla 72 domaća jela, rangirana prema ocenama korisnika ovog sajta.
Mantije iz Novog Pazara dobile su visoku ocenu, 4,7. Kako ih opisuje "Taste Atlas", ovo jelo podseća na bosanski burek, ali je po obliku sasvim drugačije - oblikuje se u male kugle koje se ređaju u tepsiju i peku zajedno.
"Testo se prvo razvlači, premazuje puterom, a zatim puni mlevenom govedinom, solju, biberom, lukom i malo ulja. Napunjeno testo se oblikuje u loptice koje se ređaju u tepsiju i peku, tradicionalno u starim pećima koje im daju svoj jedinstveni ukus i miris", opisuje mantije ovaj portal i dodaju da se najčešće jedu uz jogurt, dok su još tople.
Drugo mesto na listi zauzima leskovački domaći ajvar, a treće čuvena komplet lepinja, tradicionalno jelo užičkog i zlatiborskog kraja. Četvrto mesto pripalo je leskovačkom roštilju za koji Taste Atlas piše sledeće:
"Iako tačna priprema mesa ostaje tajna poznata samo leskovačkim majstorima, poznato je da se mlevena mešavina tradicionalno sastoji od goveđeg mesa koje se isecka, melje (prvo krupno, a zatim sitno), začini i ostavi da odstoji najmanje 48 sati pre kuvanja."
Na petom je kulen iz Bačkog Petrovca, dok je šesta pozicija pripala specijalitetu leskovački voz (ćevapčići, pljeskavica, leskovački uštipci, mućkalica, kobasice).
Kulen iz Bačkog Petrovca poneo titulu najboljeg srpskog jela. Otkrivamo recept petrovačkih majstora
Sedmo mesto zauzela je užička pršuta, na osmom je neprikosnovena sarma, na devetom pljeskavica, a na desetom mestu je burek sa sirom.
Među 72 najbolje ocenjena jela su i krofne, pasulj, gomboce, miročki sir, bela čorba, podvarak, ali i Reform i Vasina torta, slatko od jagoda, proja, šnenokle i mnoga druga.
Tagovi
Mantije Ajvar Burek sa sirom Najbolja jela Taste atlas Lista najboljih jela iz Srbije
Autorka
Više [+]
Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!