Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bezbednost hrane
  • 09.01.2020. 12:00

Počela nova pravila na tržištu jaja: Da li su proizvođači pripremljeni?!

Pravilnik koji se odnosi na obeležavanje jaja pri pakovanju, počeo je da se primenjuje u Srbiji 1. januara, izjavila je direktorka Uprave za veterinu Emina Milakara.

Foto: Depositphotos/branex
  • 324
  • 19
  • 1

Ovaj pravilnik, podseća ona, donet je pre nepunih godinu dana. Podrazumevao je da će primena obeležavanja jaja početi u junu 2019., ali je ta odluka odložena za početak ove godine da bi svi proizvođači mogli da se pripreme i nabave neophodnu opremu za obeležavanje jaja.

"Ono što se trenutno nalazi u prometu, jesu i dalje jaja koja nisu obeležena, što znači da su ona pakovana i stavljena u promet u decembru i biće u prometu do isteka roka trajanja jaja, znači, 28 dana. Svako jaje koje je pakovano od 1. januara, mora biti obeleženo kako je propisao Pravilnik", rekla je Emina Milakara.

Stara koka - kvalitetnija jaja? Naučnici objavili rezultate

Jaja koja nisu obeležena biće povučena sa tržišta

Kako navodi, nadležna inspekcija će sprovoditi kontrolu, a ukoliko se na tržištu nađu jaja koja su pakovana nakon 1. januara, a nisu obeležena, biće povučena iz prodaje.

"Svako ko se bavi proizvodnjom, prodajom ili prometom jaja, mora da zna odredbe Pravilnika, o tome se mogu informisati i na sajtu Ministarstva poljoprivrede," dodaje ona.

Prema njenim rečima, proizvođači jaja potpuno su pripremljeni za ovu novu meru jer su nadležni sa njima, dodaje, obavili pripremu u toku koju su proizvođači mogli da razjasne sve nedoumice u vezi sa pravilnikom. Kada su u pitanju prodavci, navodi da su upoznati sa merama pravilnika jer se o tome javno govorilo.

Pakovanje mora imati deklaraciju sa datumom, klasom jaja i težinskom grupom, rokom trajanja, trgovačkim imenom ili oznakom i način uzgoja koka nosilja.

"Deklaracija mora sadržati i informacije za potrošače da se jaja moraju držati na odgovarajućoj temperaturi, veterinarski kontrolni broj objekta za pakovanje jaja, naziv i adresu proizvođača i/ili objekta za pakovanje jaja ili prodavca, broj komada jaja i način hranjenja koka nosilja," ukazuje Milakara.

Proizvođačima jaja novi rok da usklade proizvodnju

Težina od S do XL, klasa samo A i B

Način razvrstavanja jaja biće po težini koje će se razlikovati od S do XL oznake, dok će se razvrstavanje, umesto na dosadašnjih sedam klasa, svesti na dve klase kvaliteta odnosno A i B klasu.

"To znači da A klasi pripadaju sveža jaja za promet, dok su jaja B klase namenjena industrijskoj proizvodnji," dodaje Milakara.

Jaja će morati da imaju i kod koji će pokazivati način uzgoja koka nosilja i to tako da će 0 predstavljati jaja iz organskog uzgoja, 1 da su koke uzgajane na otvorenom prostoru, 2 da su uzgajane na živinarniku, dok će broj 3 označavati jaja od koka koje su uzgajane u kavezu. Na kodu takođe moraju biti i podaci o državi porekla i broju farme na kojoj su uzgajane koke nosilje, prenosi Sputnik Srbija.


Izvori

Sputnik


Tagovi

Pravilnik o kvalitetu jaja Obeležavanje jaja pri pakovanju Emina Milakara


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.