Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Više cene
  • 24.03.2022. 10:00

Poskupljuju hleb i jaja i u Crnoj Gori

Pekari i živinari očekuju pomoć od države - smanjenje cene goriva, ali i privremene mere za ograničavanje cene proizvoda.

Foto: Depositphotos/ bodnarphoto/ajafoto
  • 191
  • 9
  • 0

Nakon vesti o tome da u Italiji najskuplji hleb košta 9,8 evra, stiže vest o poskupljenju ove, većini osnovne namirnice, i u Crnoj Gori. Kako piše rtcg, predstavnici pekarske industrije razmišljaju da povećaju cenu vekne hleba na 80 centi, a što je potvrdio i pekar Hasan Ramović

"Cene energenata utiču na cene kruha i ako se ne nađe način da se to zaustavi, poskupljenje je neminovno. Ili ćemo ostati bez hleba ili će poskupeti", kazao je Ramović.

Osim hleb, tamo bi u sledećih nekoliko dana mogla da poskupe i jaja, za 25 odsto, najavili su u Udruženju živinara Crne Gore. To znači da bi ona, zavisno od veličine i vrste mogla da dostignu cenu od dva do četiri centa. 

Nemaju robne rezerve?

U Centru za zaštitu potrošača očekuju brzu reakciju države, a da ona ima takve mehanizme smatraju i u Uniji poslodavaca. Kažu da privrednici za sada nemaju mogućnost da zaštite unutrašnje tržište zbog čega država mora naći prostor te se odreći svojih prihoda i primanja. 

"Mi nažalost nemamo i dan danas robne rezerve. To bi nas u kratkom roku zaštitilo i amortiziralo cenovne udare", smatra Filip Lazović iz Unije poslodavaca.

Zbog zabrane izvoza žitarica i brašna u problemu svi u lancu snabdevanja?

Podsetimo, Crna Gora je otvorila tender za popunjavanje robnih rezervi brašnom i suočena je sa velikom nestašicom brašna. Zbog zabrane Srbije o izvozu glavnih poljoprivredno-prehrambenih namirnica, uvoznici iz zemalja CEFTA 2006 se javljaju sa problemom isporuke ograničenih zabranjenih roba (brašno i pšenica) za izvoz na tržišta Makedonije, BiH i Crne Gore i ističu da će se nesipunjavanje dogovorenih poslovnih aranžmana  negativno odraziti na njihovo poslovanje. 

Prvi od koraka koje očekuju od vlasti Crne Gore je smanjenje cene goriva, a kao još jedan način pomoći vide u zakonu o privremenim merama za ograničavanje cena proizvoda. 


Tagovi

Cena hleba Cena jaja Više cene Crna Gora Hasan Ramović Filip Lazović Robne rezerve


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.