Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita na radu
  • 16.09.2020. 07:30
  • SAD

Premala kazna za prerađivača koji nije zaštitio preko 1.000 radnika, od kojih je četvoro umrlo?

Kazna od skoro 13.500 dolara nije umirila sindikate i zagovornike bezbednosti radnika koji tvrde da Trampova administracija mora učiniti više kako bi zaštitila one koji rade na snabdevanju cele države hranom.

Foto: Depositphotos/elnariz
  • 79
  • 7
  • 0

Kažnjen je jedan od vodećih svetskih proizvođača i prerađivača svinjskog mesa, američka kompanija "Smithfield Foods" zbog toga što nije zaštitila zaposlene od virusa korona, saopštila je Kancelarija za rad SAD-a. To ovu kompaniju čini prvim velikim prerađivačem mesa koji će dobiti novčanu kaznu zbog izbijanja COVIDa-19 u klanicama, u kojima je zaraženo na hiljade radnika.

Ali, to nije umirilo sindikate i zagovornike bezbednosti na radu koji tvrde da Trampova administracija mora da učini više kako bi zaštitila one koji rade na snabdevanju cele države hranom.

Uprava za zaštitu na radu (OSHA) optužila je Smitfildovu fabriku u Sioks Falsu u Južnoj Dakoti, jer nije obezbedila radna mesta od opasnosti koje mogu prouzrokovati smrt ili ozbiljnu štetu.

Premala kazna za smrt četiri radnika?

Najmanje 1.300 radnika te fabrike zarazilo se virusom korona, a četvoro zaposlenih umrlo je ovoga proleća. U saoštenju OSHA-e se navodi da su zaposleni radili bez poštovanja fizičke distance. Stoga su predložili kaznu od skoro 13.500 američkih dolara, što je maksimalno dopušteno zakonom. Naravno, visina kazne je naišla na velike kritike i smatra se premalom. U dinarskoj protivrednosti, to je oko 1,3 miliona dinara što je, mnogi će se složiti, ništa za tako veliku kompaniju.

Klanica u Nemačkoj novo žarište virusa COVID-19: Uveden karantin

"Nakon što je zaraženo njih 1.300, desetak hospitalizirani i četvoro umrlih, mala kazna poput ove Smitfildu i drugim kompanijama za preradu mesa šalje poruku da ne moraju da se brinu zbog OSHA-e", komentarisao je David Majkls, profesor zaštite životne sredine i zdravlja na radu na Univerziteta Džordž Vašington, a koji je u Obaminoj administraciji bio pomoćnik američkog sekretara za rad u tom državnom telu.

S druge strane, u OSHA-i tvrde kako su predani zaštiti radnika te su kompaniju kaznili u skladu s dobro uspostavljenim procedurama i pravnim standardima.

Za sve je kriv Tramp?

"Kompanija je preduzela sve korake da zaštiti zaposlenike i potrošila 350 miliona dolara za slučajeve povezane sa virusom korona tokom drugog tromesečja", pokušala je da opravda Smitfild njihova portparolka Kira Lombardo.

Ta fabrika je u aprilu bila zatvorena, a nakon što je proširena zaraza među radnicima. Njihovo postrojenje je jedno od najvećih za preradu svinjskog mesa u zemlji i predstavlja oko pet odsto američke proizvodnje svinjetine.

Gotovo 20 fabrika koje vode kompanije poput Smitfilda, kao što su "Tyson Foods Inc" i JBS USA privremeno su bile zatvorene ovog proleća zbog izbijanja epidemije.

Pandemija: Preko 70 odsto kompanija mesnih i ribljih proizvoda visoko rizično?

Američki predsednik Donald Tramp tada je tražio da postrojenja ipak ostanu otvorena radi zaštite snabdevanja hranom, uprkos zabrinutosti zbog izbijanja epidemije, što je izazvalo reakciju sindikata koji su tražili veću zaštitu za radnike. 

"Neuspeh Trampove administracije da Smitfild pozove na odgovornost jasno pokazuje da je njegovoj vlasti više stalo do dobiti u industriji nego do zaštite na radu", rekao je Mark Perone, predsednik Ujedinjenog međunarodnog sindikata prehrambenih i komercijalnih radnika, najvećeg američkog sindikata mesne industrije.

Kriza u fabrikama za preradu mesa povećala potražnju za mobilnim mesarama

Kalifornijska OSHA ovog je meseca kaznila i dva manja prerađivača mesa, jednog proizvođača smrznute hrane i osam kompanija koje se bave poljoprivredom ili radnicima u ovom sektoru, nakon što je utvrđeno da nisu zaštitili zaposlene od COVIDa-19.

Takođe, predložili su preko 200.000 američkih dolara kazne za proizvođača hrane "Overhill Farms Inc" i njegovu agenciju za privremeno zapošljavanje, a što su oni osporili. 

"Bilo je zastrašujuće raditi kroz ovu pandemiju i gledati kako se saradnici razboljevaju, pitajući se hoću li ja biti sledeća", kazala je zabrinuto radnica Overhila, Hilda Morales.


Tagovi

Smithfield Foods Kazna Covid-19 Radnici Zaštita na radu Oboleli


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.