Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 19.09.2018. 08:00

Priprema zimnice: Opstaje li tradicija u modernom vremenu?

Pripremanje zimnice zahteva puno vremena, koje zaposlene žene nemaju, kao i novca, znanja i veštine. One domaćice koje imaju uslove, prave kompote, džemove, salate, ajvare, a one koje nemaju, kupuju po potrebi u velikim supermarketima.

Foto: Rada Milišić
  • 529
  • 31
  • 0

Posao oko pripremanja zimnice uveliko se zahuktava. Miris kuvanog paradajza, barene ili pečene paprika prepoznatljiv je za ovo doba godine, kada domaćice beru iz svojih bašta sve što je dozrelo ili kupuju na pijačnim tezgama povrće i voće koje im je neophodno za pripremu zimnice.

Činjenica da ovaj posao nije nimalo lak,  tako da one domaćice koje smatraju da nema zime bez zimnice odlučno zasuču rukave i sa varjačom u ruci staju pored šporeta, uzimaju velike šerpe, seku, seckaju, čiste, ljušte. I taj posao je za većinu domaćica, ma kako naporan i zahtevan bio, ipak veliko zadovoljstvo, jer kako većina smatra - kupovna zimnica ne može imati taj ukus i kvalitet kao domaća. Zbog toga se ne odriču tradicije i običaja da im kuća ili stan zamirišu na pekmez od šljiva ili pečenu paprika, baš kao nekada kada su njihove bake satima i danima stajale pored vrelog šporeta ili oranija.

Za zimnicu treba novca, vremena i veštine

Ima i onih koji postavljaju pitanje koje se aktuelizuje svake sezone, a to je da li se, s obzirom na cene voća i povrća, stalnu trku sa vremenom, male stanove, isplati puniti tegle paprikom, krastavcima, ajvarom, objašnjavajući da je u prodavnicama zimnica dostupna cele godine, te se ne odlučuju da kuvaju, peku ili kisele sezonsko voće I povrće.

I dok se jedni nećkaju i ne odlučuju, starom običaju pripremanja zimnice, ne pitajući za cenu, vreme, znoj i napor, ne mogu odoleti kako starije tako i mlađe i savremene domaćice, što se može videti imeđu ostalog i na mnogobrojnim kulinarskim blogovima, gde do tančina objašnjavaju postupak rada.

Zimnica
Za pripremu zimnice treba dosta vremena, naravno i novca, ali i proveren i dobar recept

Dakle, za pripremu zimnice treba dosta vremena, naravno i novca, ukoliko domaćica nema sopstvenu baštu, proveren i dobar recept, ali zato se sve pravi po svom ukusu. Prodavci na pijacama se ovih dana zaklinju da im je ponuda odlična i raznovrsna, kvalitet dobar, ali prodaja izuzetno slaba navodeći da se malo kupuje na džakove i da domaćice uglavnom biraju po nekoliko kilograma. 

Zimnica se napraviti mora!

Da ne mare za cene kada je u pitanju zimnica, potvrdili su nam Anka Janko Durgala iz Pivnica. Oni kažu da se zimnica (naslovna fotografija) napraviti mora, jer tako su radili godinama unazad, a sada kada imaju veću porodicu, dva sina, snaje i četvoro unučadi, to im je  kako obaveza, tako i zadovoljstvo.

"Tokom sezone napravila sam dosta kompota, najviše od trešanja, zatim, višanja, bresaka, krušaka, gotovo 200 tegli. Kompot jedemo uz pečenja i druga slana jela ili jednostavno kao dobru poslasticu. Na polici je i 50 litara kuvanog paradajza, a ovih dana ću pripremati i ajvar. Svake godine pravim i domaći začin, tako što meljem šargarepu, peršun, celer, solim i stavljam u tegle. Sve se to potroši tokom godine, a da idemo u prodavnicu I kupujemo bilo bi prilično skupo", kaže Anka.

Kakva je računica bila prošle godine, počitajte ovde: Pripremati zimnicu ili kupovati?

Kupuje se ono što nedostaje

Zorica Oparnica iz Obrovca zajedno sa svekrvom obavlja ovaj sezonski posao: "Moja svekrva , iskusna domaćica, zadužena je za zimnicu, a ja, s obzirom na to da radim i nemam vremena, pomažem koliko mogu. Ona  je pravila je pekmez od šljiva, a ja sam pripremala sok od maline, kojih u našem kraju ima dosta, kao i liker od aronije. Volimo i pečenu paprika, ali najveće količine povrća stavimo u turšiju. Turšija nije zahtevna - u burence se dodaje povrće kako pristiže, nema pranja tegli, kuvanja na šporetu. Pripremanje zimnice je veliki  posao, ali se isplati, čak iako se povrće kupuje, jer je na veće količine jeftinije. Ono što nam nedostaje kupimo u prodavnici, ali uglavnom po akcijskim cenama".

Zorica
Oparnica:  Pripremanje zimnice je veliki posao, ali se isplati

Zimnica je potreba, navika i tradicija

Zvezdana Maksić iz Bačke Palanke kaže da živi u kući sa dvorištem, te ima prostora za ovaj posao, osim toga ima i prostranu baštu gde za svoju porodicu uzgaja povrće:

"Zimnica je obavezna svake godine. Pravim kompote, kako sta pristiže, pekmez od kajsija je obavezan, a nedavno  sam kuvala i od šljiva. Ovih dana ću napraviti i od šipka, s obzirom na to da ga svi obožavamo.  Pripremam i slatko od raznog voća. U bašti imam povrće koje nikada ne prskam, te ću napraviti dosta turšije.To jedemo dok se ne ukiseli kupus, koji nam je omiljena salata. U svakom slučaju, isplati se praviti zimnicu, znaš da nema nikakve hemije, uostalom to je stvar potrebe, navike i tradicije. Najlakše je kupiti u prodavnici, ali je to preskupo i industrijski, a ne domaći proizvod".

Računica u sezoni 2018

Ovih dana zimnica će zamirisati u mnogim kuhinjama, ali će svakako biti i na trpezi domaćica koje nemaju dovoljno vremena  ili novca, te će tegle pekmeza, salata ili ajvara po potrebi kupovati u prodavnicama.  

Kilogram crvene paprike košta oko 70 dinara, a jedna tegla ajvara u prodavnici može se kupiti i za 200, ali i za više od 600 dinara, što zavisi od sastojaka i načina pripremanja. 

I na pripremu turšije i ostalih salata svakako će uticati cene povrća, koje se ovih dana na bačkopalanačkoj pijaci kreću ovako:

  • Paprika crvena: 70 din
  • Babura od: 80-110 din
  • Kornišoni: 100 din
  • Kupus: 40 din
  • Patližan: 50 din
  • Paradajz: od 80 do 120din

Kompot od breskve u jednom velikom trgovinskom lancu košta od 200 do 330 dinara. Iskusne domaćice znaju da je za pripremu jedne tegle domaćeg  potrebno : 

  • 500 g breskve: 50 din
  • 100 g  šećera: oko 6 din
  • Tegla: 15 din
  • Poklopac: 10 din

Malo truda uz uživanje u mirisima voća i računica je jasna.


Tagovi

Zimnica Kupovna zimnica Domaća zimnica Anka Durgala Janko Durgala Zorica Oparnica Zvezdana Maksić Slatka zimnica Slana zimnica


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P