Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište jaja
  • 10.10.2022. 18:00

Proizvodnja jaja globalno će pasti 2022. - prvi put u istoriji?

Ptičja gripa, poskupljenje energenata i hrane, velika potržnja rezultirali su povećanjem cena, ali i menjanjem receptura u prehrambenoj industriji.

Foto: Depositphoto/Chalabala
  • 297
  • 114
  • 0

U Francuskoj, koja je najveći proizvođač jaja u Evropskoj uniji, se udvostručila njihova cena. To je rezultat rastućih troškova hrane, energije i nedostatka zaliha nakon najgore krize s ptičjim gripom. Neke prehrambene kompanije su odlučile da smanje proizvodnju ili promene recepte u proizvodnji, izveštava Reuters.

Pad proizvodnje prvi put u istoriji

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države su ove godine doživele najgoru krizu ptičjeg gripa s desetinama miliona ubijene živine u svakoj regiji, što se odrazilo na snabdevenost ovom namirnicom.

Ptičji grip: Virus bio prisutan celo leto - šta donosi jesen?

U 2021. godini svetska proizvodnja jaja je dostigla 1.500 milijardi. Očekuje se da će ove godine pasti prvi put u istoriji, posle pada od 4,6 odsto u SAD, tri odsto u EU i osam odsto u Francuskoj.

"U situaciji smo kakva do sada nije viđena. U prethodnim krizama smo se okretali uvozu, posebno iz Sjedinjenih Američkih Država, ali ove godine je situacija svuda loša", rekao je zamenik predsednika CNPO-a Loik Kolombel.

Menjaju se recepti

Jaja se smatraju jeftinim izvorom proteina pa je za njima zbog inflacije velika potražnja što predstavlja problem jer se istovremeno desio pad proizvodnje. Kolombel je rekao da su pojedine kompanije, koje se bave proizvodnjom kolača i testenine s jajima, već počele menjati recepturu ili su zaustavile proizvodne linije.

Dolazi do promene u prehrambenoj industriji (Foto: V. Stapić)

Promena recepture se odnosi na promenu vrste jaja, smanjenje količine koja se koristi ili upotreba zamena, kao što su proteini graška ili mleka. Od početka 2022. cene su u francuskim supermarketima porasle za 15 do 20 odsto.

Cena industrijskih jaja na francuskom spot tržištu iznosila je 2,2 evra po kilogramu. To je više nego dvostruko od one na početku godine i oko 65 odsto iznad njihovog proseka u ovo doba godine. Očekuje se da će premašiti rekordnih 2,3 evra po kilogramu pre kraja 2022. zbog rastuće potražnje na kraju godine, ali će i dalje ostati znatno ispod američkih spot cena gde se za kilogram standardnih traži 4,24 evra.  


Tagovi

Francuska Jaja Proizvodnja jaja Skupa jaja Cena jaja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.