Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjsko meso
  • 13.12.2023. 18:00

Proizvodnja svinjskog mesa u EU će pasti na najniži nivo u više od deset godina?

U prva tri kvartala 2023. u državama članicama EU zaklano je 165,5 miliona svinja. To je za 14,6 miliona komada ili 8,2 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Foto: Depositphotos/nelyninell
  • 123
  • 18
  • 0

Proizvodnja svinjskog mesa u Evropskoj uniji nastavlja pad, a kapaciteti klanica nisu u potpunosti iskorišćeni. Prema podacima Zavoda za statistiku Evropske unije Eurostat u prva tri kvartala 2023. je za osam odsto manje zaklanih svinja nego u istom periodu prošle godine i iznosila je 11,9 miliona tona.

Najniži nivo u 10 godina?

Pad ponude zaklanih najveći je bio u Danskoj, ali je prvi put pala i proizvodnja u Španiji. 

Postojeći kapaciteti za klanje u Evropskoj uniji ne mogu se u potpunosti iskoristiti jer nema životinja za klanje, navodi Farmer. Čini se da će 2023. ova proizvodnja pasti na najniži nivo u više od jedne decenije, a pala je za preko 10 odsto u odnosu na petogodišnji prosek. Najnovija prognoza Evropske komisije je da će ovaj sektor godinu završiti sa manjkom od 6,6 odsto.

EU do 2035.: Pašće proizvodnja mesa i šećera? A žitarice i mleko?

U prva tri kvartala 2023. u državama članicama EU zaklano je 165,5 miliona svinja. To je za 14,6 miliona komada ili 8,2 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Proizvodnja svinjskog mesa smanjena je za 7,7 odsto i verovatno će pasti ispod nivoa od 21 milion tona koji je poslednji put zabeležen 2009. godine.

Istočnoevropske zemlje imale manji pad

Nijedna od 27 država članica ove godine nije proizvela više svinjskog mesa nego 2022. Prema preliminarnim podacima, pad je najmanji u nekim istočnoevropskim zemljama i kretao se od tri do četiri odsto u zemljama kao što su Rumunija, Mađarska i Poljska.

U Španiji je po prvi put nakon dugo vremena zaklano manje svinja, ukupno 39 miliona komada, što je 7,2 odsto manje nego u prva tri kvartala prošle godine. Proizvodnja je smanjena za 4,6 odsto uz visoke proizvođačke cene i pad troškova hrane. Danska beleži pad od 20 odsto, a u Holandiji 15 odsto.

Velike promene u kineskom svinjarstvu - koliko košta kilogram svinjetine?

Francuski zavod za poljoprivrednu statistiku Agreste je izvestio da je 1,716 miliona zaklanih svinja u avgustu, što je 4,3 odsto manje i 7,9 odsto ispod petogodišnjeg proseka za taj mesec. Smanjena je i potrošnje ovog mesa u Francuskoj, nešto više od tri odsto. U julu 2023. ova država je uvezla 7,1 odsto manje svinjetine i proizvoda od svinjskog mesa, ukupno 49 miliona tona. Izvoz je smanjen za 9,1 odsto. 


Tagovi

Eurostat Proizvodnja svinjetine Broj zaklanih svinja Svinjsko meso Evropska svinjetina Pad proizvodnje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.