Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Laboratorijsko meso
  • 28.01.2020. 08:00

Riba na stolu bez ribarenja - može i to?

Startup Finless Foods, Majk Seldena iz Amerike, pokrenuo je proizvodnju ribljeg mesa bez uzgajanja ribe u vodi. Vizija kompanije je da stvori svet gde svi imaju pristup zdravim, ukusnim morskim plodovima, bez štetnih posledica po životnu sredinu ili opasnosti po zdravlje ljudi.

Foto: Depositphotos/kornkarinv@gmail.com
  • 138
  • 17
  • 0

Životinjski protein proizveden bez uzgoja životinja više nije naučna fantastika, ali potrošačima hrane još uvek nije dostupan. Razlog je jednostavan - proces proizvodnje je preskup. Nekoliko kompanija širom sveta radi na poboljšavanju procesa dobijanja "laboratorijskog mesa". Ekvivalenti goveđeg i pilećeg mesa već su razvijeni. Ali kad je reč o ribi, firma Finless Foods predvodi.

Meso iz laboratorije na našim tanjirima već 2022.?

Sve je započelo vizijom Majka Seldena o očuvanju okoline bez uskraćivanja hrane ljudima. Prvi koraci preduzeti su 2017. godine. U istoj godini Majk i njegov tim izrađuju prve primerke ribljeg mesa u svojoj laboratoriji. Svetski stručnjaci za hranu prepoznali su proizvod i javno ga podržali. Od tog trenutka u kompaniju Fineless Foods neprestano se slivaju investicije kako bi se proizvod što pre komercijalizovao za širu konzumaciju. U počecima fokus je bio na mesu plave tune. Njeno meso je jedno od najcenjenijih. Upravo iz tog razloga širom sveta populacija plave tune zabrinjavajuće se smanjila. Iako danas postoje veštačka uzgajališta tune, onoj prirodnoj preti izumiranje zbog prevelike potražnje na tržištu.  

Trenutno stanje i rešenje

Majk sa svojim timom istraživao je štetne posledice koje donosi prekomerna konzumacija ribe. Pravila, propis i mere sprovođenja državnih regulativa u ribarstvu nisu dovoljno efikasne za održivo ribarenje. "Sa druge strane, sve bogatija populacija ljudi traži zdravu hranu bez obzira na cenu. I tu se javlja niz problema vezanih za ribarstvo", tvrdi Majk. Prekomerno izlovljavanje slobodne ribe, mnogim vrstama preti izumiranje, zagađenost mora i ribljeg mesa u uzgajalištima, nepriznavanje naučnih istraživanja, razvoj siromaštva, degradacija ekosistema, neadekvatno upravljanje vodama i sl.

Sopstvenim radom preduzeće Finless Foods pokušava da odgovori na sve navedene probleme u ribarstvu razvijajući novu liniju proizvoda. "Riblje meso uzgojeno u laboratoriji ne šteti ekosistemu, ne preti ribama u slobodnim vodama, proizvedeno meso nije opasno po zdravlje ljudi, dopušta razvoj novih profesija, smanjuje troškove proizvodnje, prerade i transporta, a u krajnjem slučaju je isti proizvod", navodi Majk.       

Meso plave tune veoma je cenjeno na tržištu. Posebno, zbog omega 3 masnih kiselina. Udeo korisnih supstanci ali i štetnih, zavisi od brojnih faktora. Prema naučnim i stručnim mišljenjima u konzumiranju tune ne bi trebalo da se preteruje. Preporučuje se jedna porcija nedeljno. Za razliku od klasičnog ribljeg mesa, meso plave ribe proizvedene u Finless Foods može da se konzumira i više puta nedeljno jer ne sadrži materije opasne po ljudsko zdravlje.   

Kako se proizvodi?

"Metoda proizvodnje mnogo je jednostavnija od proizvodnje ribljeg mesa u vodi", sažima Majk. Proizvodnja ribljeg mesa u laboratoriji sastoji se od pet ključnih koraka:

  1. Pronaći izvor visokokvalitetnog materijala ribljih ćelija, uzimanje uzorka (riba iz koje se uzimaju ćelije, ostaje u životu);
  2. Ishrana ribljih ćelija odgovarajućim nutrijentima, u odgovarajućoj mikroklimi;
  3. Uzgoj i razmnožavanje ribljih ćelija u posebnim sertifikovanim objektima;
  4. Izrada fileta (željenih oblika) iz razmnoženih ćelija;
  5. Distribucija proizvoda do restorana, trgovina ili do finalnih konzumenata.

Planovi

Majk zajedno sa svojim timom radi na komercijalizaciji mesa plave ribe proizvedene iz ribljih ćelija. Najveće prepreke su državna legislativa o hrani. Kako se hrana kao takva ne priznaje i ne sme stavljati na tržište Sjedinjenih Američkih Država, za sada, Majk cilja na tržište Kanade. "U Kanadi tržište je mnogo otvorenije za nove proizvode", zaključuje on.

Da li biste hteli da probate ribu iz laboratorije?   


Tagovi

Plava tuna Inovacija Ekosistem Ribarstvo Meso Laboratorija Legislativa o hrani


Autor

Vladimir Miloš

Više [+]

Vladimir Miloš je magistar ekonomije sa specijalizacijom u poljoprivredi. Studirao i radio u Kraljevini Holandiji, radio na mnogim međunarodnim projektima, dobitnik dve dekanske nagrade, svojevremeno urednik studentskog časopisa "Plug". Poruka: Rizikuj! - Ako pobediš bićeš srećan, a ako ne pobediš bićeš mudriji.