Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povlačenje proizvoda
  • 29.10.2019. 15:00
  • Maribor, Slovenija

Slovenci povukli sumnjivo meso i proizvode, umesto u kafileriji završilo na njihovom tržištu

Sumnja se da je na slovenačko tržište plasirano meso iz austrijske klanice, kojoj je zabranjen rad.

Foto: Pixabay/photosforyou (ilustracija)
  • 538
  • 88
  • 0

Zbog sumnje da sadrže meso iz austrijske klanice Ramzauer, kojoj je zabranjen rad jer je prodavala meso životinja predviđenih za kafileriju, šest slovenačkih kompanija povuklo je sa tržišta neke od svojih proizvoda. 

Reč je, pišu slovenački mediji, o manjim firmama koje se bave prodajom i preradom mesa kod austrijske granice: Spirala, Kmetija Janežič, Vigros, Domače mesnine i Mesarstvo Sirc, a koji su se odlučili na povlačenje kobasica, svežih i suvih potkolenica, svežih svinjskih rebara i plećki, od čega neki potiču iz klaonice Ramzauer.

"Ovo je upozorenje da je Slovenija 'kanta za smeće' i da se sve u Sloveniji može prodati jer ljudi i trgovci nisu zahtevni i kritični u izboru hrane. To je skandal i neprimerena ekonomska praksa", ogorčeno je za med.over.net rekao agroekonomista, Aleš Kuhar.

Da je iz sporne klanice meso došlo i na slovenačko tržište, upozorila je tamošnja Uprava za sigurnost hrane, a nakon što su alarmirani preko evropskog sistema za brzo obaveštavanje o opasnim prehrambenim proizvodima i krmivima.

Sporna, danas zatvorena klanica, nalazi se u austrijskoj Štajerskoj, svega 40-ak kilometara od Maribora. Koliko je poznato, reč je o manjoj klanici koja je imala tek 30-ak klijenata, a koju optužuju da je od 17. do 22. oktobra, pustila u promet meso 17 svinja i jedne krave, iako se radilo o mesu životinja koje nisu ispunjavale propisane uslove za ishranu ljudi. Meso je trebalo da bude predato u kafileriju. 

Vinobran registrovan u ćevapima u tri trgovinska lanca u Sloveniji

Slovenija inače ima prilično strog sistem sigurnosti hrane, ipak očigledno je da i na njihovo tržište dolaze sumnjivi proizvodi. Tako su nedavno povukli meso iz nekoliko velikih trgovačkih lanaca koje je u sebi sadržalo vinobran. Tačnije, u prodaji su bili ćevapi koji su sadržali taj zabranjeni konzervans.


Tagovi

Meso Povlačenje proizvoda Zatvorena klanica


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!