Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stari hleb
  • 03.12.2018. 08:00

Stari hleb koriste za proizvodnju novog, otpadnog hleba

Kako da smanjite bacanje hleba? Od starog napravite novi!

Foto: Facebook/GAIL
  • 255
  • 13
  • 0

Većina ljudi osetljiva je na bacanje hrane, posebno hleba. Često se na ovim prostorima stari hleb koristi na sve moguće načine, samo kako se ne bi bacio - od pohovanog hleba, šnicli do prezli.

I drugi narodi imaju jela koja prave od starog hleba. U Italiji je to panzanella, na Bliskom Istoku fattoush, u Grčkoj skordalia, a u Engleskoj puding. Ipak, nikada do sada nismo čuli da se od starog hleba može napraviti - novi hleb. To upravo rade u GAIL's pekarama u Londonu, a sve kako bi manje bacali hleba. 

Otpadni hleb

Roz Bado, razvojni pekar u GAIL'su pravi uobičajeno testo od kanadskog pšeničnog brašna, slada i kiselog testa (startera), a zatim u njega dodaje nešto što se zove "hlebna kaša" - razmrvljene sitne ostatke starog hleba. Konačni rezultat su vekne od 750 grama čiju trećinu čini zapravo stari hleb, piše The Guardian.  

"Zovemo ga otpadni hleb. To može zvučati malo čudno, ali mislim da smo na taj način iskreni i jasni prema svojim kupcima. Ponovnom upotrebom starog hleba stvaramo novi, jestivi hleb, koji je načinjen od materijala iz sopstvenih pekara, što znači da tačno znamo što je u njemu i odakle dolazi", kaže Bado, otkrivši da mu je trebalo devet meseci da razvije tehniku i recept. 

Svaki hleb ima malo drugačiji ukus

Jedan od kritičara je čak komentarisao da mu je otpadni hleb ukusniji od običnog hleba, a Bado kaže da su otpaci koje koriste svaki dan različiti, pa svaki hleb ima malo drugačiji ukus. 

U međuvremenu, ova pekara donira neprodat hleb u 40 dobrotvornih organizacija na londonskom području, a ono što se ne donira, odlazi u otpadni hleb. 

EFSA olakšala doniranje hrane malim trgovcima u EU

Možda ovo bude podsticaj i za domaće pekare, ili barem one koji u kućnoj radinosti mese hleb. Ako ništa drugo, hleb uvek možete ostaviti pticama, koje se teško snalaze za hranu tokom zime. 


Tagovi

Stari hleb Bacanje hrane GAIL London


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta