Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fediol
  • 05.05.2022. 13:30

Suncokretovog ulja na tržištu EU ima - padaju li i cene?

Flaširano suncokretovo ulje danas je dostupno u EU, pa uzrok praznih polica u nekim supermarketima valja tražiti negdje drugde, napominje evropsko udruženje proizvođača FEDIOL.

Foto: Depositphotos/ryzhov
  • 180
  • 59
  • 0

Tržišna situacija za suncokretovo ulje na početku rata u Ukrajini bila je poprilično napeta, a rezultat je panične kupnje zabrinutih potrošača.

Ali, evropsko udruženje proizvođača FEDIOL saopštilo je da se situacija poslednjih nedelja popravila. Kako navode, proizvođači suncokretovog ulja prilagodili su se smanjenom snabdevanju iz Ukrajine, a deo pošiljki iz te je zemlje ipak stigao železnicom i kamionima.

"Proizvođači biodizela smanjili su upotrebu suncokretovog ulja, a proizvođači hrane počeli su da koriste druga biljna ulja, poput ulja repice", navode iz spomenutog udruženja. Kako dodaju, preusmeravanje biljnih ulja u proizvodnju hrane ublažilo je pritisak na potražnju za suncokretovim.

Ulja ima, a police trgovina prazne

"Obim neće dostići pošiljke koje su pre početka rata otpremane morskim brodovima, ali poboljšava situaciju na tržištu i pomaže uljarama da odgovore na potražnju za suncokretovim uljem u EU", ističu. 

Kako kažu, uz trenutno veću dostupnost počele su da padaju i cene, a ulje uljane repice više se ne koristi kao zamena. Flaširano suncokretovo ulje danas je dostupno u EU, pa uzrok praznih polica u nekim supermarketima valja tražiti negde drugde, zaključuju.

Suncokret "na zeleno" od 111 do 115 dinara za kilogram?

Prema službenim podacima EU oko 260.000 tona ukrajinskog suncokretovog ulja uvezeno je između 27. februara i 1. maja. Dok se obično vozilo oko 200 hiljada tona mesečno, saopštio je FEDIOL početkom marta.


Tagovi

Suncokretovo ulje Cene ulja Biljno ulje Nestašica Uvoz iz Ukrajine


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D