Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Durum pšenica
  • 31.03.2024. 12:00

Turska drastično povećala izvoz durum pšenice, evo zašto

Zbog suše koja je zadesila Kanadu, inače dosadašnjeg najvećeg dobavljača, Turska bi mogla postati drugi najveći izvoznik durum pšenice.

Foto: Depositphotos/vlalukinv
  • 158
  • 19
  • 0

Povećan izvoz turske durum pšenice na svetsko tržište dobra je vest za sve ljubitelje testenine jer je cena znatno snižena u odnosu na početak sezone.

Predviđa se da će njegove globalne zalihe ove sezone dosegnuti najniži nivo u periodu od tri decenije, prema Međunarodnom veću za žitarice. Kanada je smanjila izvoz zbog suše koja ju je pogodila, a bila je najveći izvoznik, navodi Reuters

Turska menja igru?

Turski izvoz od 1,5 miliona tona za sada je sprečio nedostatak te vrste pšenice za sezonu 2023./2024., a ta zemlja namerava ostati ključan izvor duruma koji je cenjen u mediteranskoj kuhinji.

"Turska je ulaskom na globalno tržište kao izvoznik promenila igru", izjavio je Aykut Goymen, predsednik turskog udruženja za industriju testenine. Kaže da je moguće da budu značajni izvoznici i u narednim godinama.

Atraktivne otkupne cene, uključujući prošlogodišnji rast za gotovo 30 odsto, kao i ulaganja u navodnjavanje, podstakli poljoprivrednike na setvu te povećali prinose. Slabljenje lire tokom ekonomske krize takođe je dovelo do toga da turski durum postane konkurentniji u inostranstvu.

Analitičari predviđaju značajan izvoz i u sledećoj godini

Budući da su uzgajivači posejali više, a vreme ih je do sada poslužilo, očekuje se kako će turska proizvodnja ove godine postaviti drugi rekord zaredom, iznad četiri milione tona.

Analitičari predviđaju još jednu godinu značajnog izvoza, čak i ako se kanadska proizvodnja oporavi, a količina 2024./2025. mogla bi ponovno premašiti milion tona.

S obzirom na to da Evropa planira da uvede ograničenja za žitarice iz Rusije zbog rata u Ukrajini te sve manjeg uzgoja duruma u srcu Evrope i severnoj Africi, turska trgovina mogla bi da postane još važnija.

Izvoz reguliše država

Turski durum u Italiji se smatra kvalitetnom opcijom, međutim, neki su oprezni zbog dugoročne uloge Turske u snabdevanju žitaricama jer količinu izvoza reguliše država, a ovu je sezonu obeležila neizvesnost oko toga koliko će izvoza vlasti dopustiti.

 Ipak, za mnoge proizvođače kanadski durum ostaje merilo.


Tagovi

Durum pšenica Izvoz pšenice Turska Glavni izvoznik pšenice Suša u Kanadi Niža cena pšenice


Autorka

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.