• Oznaka proizvoda
  • 07.09.2020. 18:00

U EU se vodi bitka oko označavanja hrane: Copa-Cogeca osudila oznaku Nutri-Score

Ova oznaka pretvara nutritivnu vrednost proizvoda u jednostavan kod koji se sastoji od pet slova, različitih boja. Tako, već na prvi pogled možete videti koji se proizvodi preporučuju, a koje treba izbegavati. Međutim, da li je ovo dobra praksa?

Foto: Depositphotos/Demanna
  • 59
  • 180
  • 0

Evropsko udruženje poljoprivrednika Copa-Cogeca pridružila se redovima onih koji se bore protiv nutricionističke oznake pod nazivom Nutri-Score

Inače, ova oznaka pretvara nutritivnu vrednost proizvoda u jednostavan kod koji se sastoji od pet slova, različitih boja. Svaki proizvod ocenjuje se na osnovu naučnog algoritma. Uzima u obzir opšte hranjive sastojke (energetsku vrednost i količinu šećera, zasićenih masti i soli) i njene pozitivne vrednosti (količina vlakana, proteina, voća, povrća i orašastih plodova, uljane repice, orahovog ulja i slično). 

Pomoću nje, već na prvi pogled možete videti koji se proizvodi preporučuju, a koje treba izbegavati.

No, iako se na prvu ruku čini kao dobra tehnika, ona predstavlja i problem. Kvalitet namirnica razlikuje se od regije do regije u svakoj zemlji i jako je teško uskladiti kontrolu kvaliteta hrane pojedinačne države i njenih alate sa ostatkom sveta. 

Borba između francuske i italijanske oznake

Peka Pesonen, glavni sekretar udruženja, rekao je da njegova organizacija podstiče napore Italije protiv bilo kakvih nutritivnih oznaka, a pogotovo boja. 

"Razgovarao sam s italijanskom ministrarkom poljoprivrede Terezom Belanovom i pružio joj potpunu podršku. Organizacija poljoprivrednika računa na Italiju kako bi izbegla nepotrebno stavljanje oznaka na prednja pakovanja namirnica što ide u korist Nutri-Scorea, obezvređujući neke od glavnih proizvoda mediteranske ishrane“, pojasnio je Pesonen za Euractiv.

Šta konkretno znači geografska oznaka proizvoda

Uvođenje usklađenog okvira za označavanje hrane jedan je od glavnih ciljeva nedavno predstavljene strategije od Njive do trpeze (F2F). Do sada glavna rasprava na nivou Evropske unije bila je o tome koja će vrsta prehrambenih oznaka biti obavezna, a bitka se trenutno vodi između već spomenute francuske i italijanskog protivpredloga nazvanog Nutrinform battery

Odobren u Belgiji, Nemačkoj i Španiji

Nutri-score se koristi u Belgiji i Španiji. Podstiče ga i nemačka ministarka poljoprivrede Julija Klukner čija je vlada odobrila njegovo uvođenje na tržište u avgustu. Krajem jula Komisija je dala zeleno svetlo za dobrovoljno korišćenje Nutrinforma u Italiji.

Italijani tvrde da je francuska oznaka pristrasna i nisku ocenu daje mediteranskoj ishrani, a koja sadrži visok udeo energije, zasićene masti, veliku količinu šećera ili soli. Glavna zamerka je što je ekstra devičansko ulje, koje je ključni proizvod u mediteranskoj ishrani, klasifikovano slovom D i narandžastom bojom.

Sa druge strane, na nivou EU-a, socijalisti i zeleni evroparlamentarci pozvali su na potpisivanje Evropske građanske inicijative (Programa za građansku inicijativu) "Pro-nutriscore", pokrenute od strane nekih udruženja potrošača, čiji je cilj da omoguće ovu oznaku obaveznom za sve proizvođače na nivou EU.

Komisija se protivi oznaci porekla

Označavanje hrane bila je jedna od glavnih tema na neformalnom sastanku ministara poljoprivrede održanom u nemačkom gradu Koblencu. Na dvodnevnim razgovorima, 27 ministara izrazilo je zajednički interes da oznake porekla na etiketama hrane na prednjem pakovanju (FoP) postanu obavezne. 

Proizvodi s oznakom geografskog porekla postižu dvostruko veću prodajnu vrednost

Nekoliko država članica nedavno je uvelo nacionalne mere utvrđivanja porekla određenih kategorija namirnica, poput mleka i mlečnih proizvoda.

Međutim, Evropska komisija se ne slaže s tim predlogom jer bi se tako fragmentiralo jedinstveno tržište. Govoreći pred ministrima, poverenik za poljoprivredu Januš Vojčehovski rekao je da usvajanje nacionalnih mera nije odgovarajući način za odgovor na povećanu potražnju potrošača za ovom vrstom hrane koju kupuju, piše Euractiv.

Italija je već usvojila neke nacionalne šeme za utvrđivanje podrekla paradajza koja se koristi u sosu i durum pšenice u testenini, a sada predvodi grupu zemalja koje žele da uvedu obavezno označavanje ove karakteristike proizvoda. 


Tagovi

Copa-Cogeca Nutri-Score Italija Francuska Nutrinform battery Oznaka porekla Januš Vojčehovski Kvalitet hrane


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.