Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita domaćeg
  • 19.12.2019. 11:00
  • Italija

U jednom od najpoznatijih italijanskih brendova 75% lešnika - iz Turske

Mateo Salvini, bivši podpredsednik italijanske vlade i vođa stranke Liga, javno je kritikovao kompaniju Ferero jer je većina lešnika koji se nalazi u poznatom namazu, turskog porekla.

Foto: Depositphotos/denio109
  • 199
  • 13
  • 0

Skoro tri četvrtine svetskih lešnika dolazi iz Turske, a najveći kupac je italijanska kompanija Ferero, koja proizvodi, između ostalog, poznati namaz od čokolade i lešnika - Nutelu. Lešnici koji se koriste u ovom namazu uzgajaju se uglavnom na obalama Sredozemnog mora, većinom u crnomorskom priobalju Turske, ali i u Italiji, pogotovo u Pijemontu, Laciju i Kampanji.

Upravo zbog činjenice da postoji domaći uzgoj i da je reč o poznatom brendu, Mateo Salvini, bivši podpredsednik italijanske vlade, javno je kritikovao kompaniju Ferero jer je gotovo 75% lešnika koji se nalazi u Nuteli turskog porekla, a ne italijanskog kako bi, naglašava, trebalo da bude, navodi Euroactiv

Kao velikog pobornika domaće hrane, Salvinija, inače i vođu stranke Liga čiji je moto "Prvo Italijani", razljutio je podatak o tek 25% lešnika iz domaće proizvodnje u popularnom namazu. Stoga je odlučio da da veću podršku domaćim proizvodima i na taj način da pomogne tamošnjim poljoprivrednicima. Pozvao je Ferero i druge prehrambene firme da koriste šećer, lešnik, mleko i ostale proizvode isključivo italijanskog porekla.

Zbog istog proizvoda pre nekoliko godina sukobio se sa francuskom ministarkom životne sredine, Segolenom Rojal koja je kritikovala Ferero jer u velikim količinama koristi palmino ulje što doprinosi krčenju šuma. Salvini je tada stao na stranu proizvođača i rekao kako nije bitno od čega se proizvodi i koliko šuma nastrada, nego je važan gotov proizvod visokog kvaliteta.

Preradom lešnika u krem našao način za veću zaradu

Italija se, pak, odlučila za uvoz iz Turske jer se radi o zemlji sa najkvalitetnijim i najvećim prinosima lešnika u svetu. Pokrenut je i program "Ferrero Farming Turkey" (FFT - Uzgoj u Turskoj) u kom kupuju lešnik od malih turskih farmera koji to voće sade na dva do tri hektara čime osiguravaju kvalitet sirovine.  

Podsećamo, zbog korišćenja palminog ulja, reagovala je i Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) i objavila da kontaminacije u palminom ulju mogu biti kancerogene pri obradi iznad 200 ⁰C. Ferero je uzvratio kako je palmino ulje u Nuteli sigurno jer se obrađuje pri temperaturi nižoj od 200 ⁰C i pod značajno niskim pritiskom kako bi se smanjila opasnost od kontaminacije i da je ekološki prihvatljivo.

U toj kompaniji čak su potpisali Povelju o palminom ulju i sarađuju sa dobavljačima kako bi se pronašli novi načini pomoću kojih će se izbeći krčenje šuma, izumiranje vrsta, visoke emisije gasova staklene bašte i kršenje ljudskih prava.


Tagovi

Nutela Mateo Salvini Lešnici Italija Turska Palmino ulje


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.