Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljsko meso
  • 02.02.2019. 18:00

U slovenačkim kebabima pronađeno sumnjivo meso iz Poljske

Slovenačka Uprava za sigurnost hrane ministarstva poljoprivrede, potvrdila je kako se ovo meso našlo i na slovenačkom tržištu.

Foto: Bigstock/Gansstock
  • 197
  • 15
  • 0

Nakon što je objavljena vest kako se u poljskim klanicama noću obrađuje meso bolesnih krava i koje završava u državama EU, slovenačka Uprava za sigurnost hrane ministarstva poljoprivrede prvo je objavila da Slovenija nije među 10 država EU u kojima je završilo nepregledano meso iz Poljske.

Uhvaćeni: Noću klali bolesne krave - meso završava na EU tržištu? 

Ipak, u petak je ista ta Uprava za Pop TV potvrdila kako se ovo meso našlo i na slovenačkom tržištu. Službeni podaci o tome juče još nisu postojali. Ističu kako ih je o tome obavestio slovenački distributer, koji je meso kupio preko Nemačke, ali nema još službene potvrde nemačkih veterinara, navodi portal 24ur.

Za taj je portal direktorka Inspekcije za sigurnost hrane, veterinu i zaštitu bilja, Andreja Bizjak, potvrdila da su dobili proizvode koji sadrže spomenuto meso. "Radi se o seriji kebaba", rekla je Bizjak dodajući da će zabrana stavljanja mesa na tržište postojati sve dok ne dobiju službene informacije od nemačkih veterinara. 

Gde je završilo meso?

Čitavu su priču komentarisali u Ekonomskom interesnom udruženju slovenačke mesne industrije u kojem naglašavaju da u Sloveniji ne može biti ovakvih štetnih pojava zbog stalne prisutnosti službenih veterinara u svim većim klanicama. 

Prema francuskoj novinskoj agenciji AFP, poljski veterinar Pavel Njemčuk (Pawel Niemczuk) izjavio je kako je Poljska izvezla manje od tri tone kontraverznog mesa u 10 zemalja EU i nije spominjala ni Nemačku ni Sloveniju. Otprilike sedam tona ovog mesa slilo se na 20 prodajnih mesta u Poljskoj.

Brisel prati situaciju

Evropski poverenik za zdravstvo i sigurnost hrane Vitenis Andriukaitis (Vytenis Andriukaitis) u ponedeljak će uputiti inspektore u Poljsku u kontekstu dogovora o govedini-peradi. Prema njegovim rečima, Brisel prati situaciju, a prioritet je pronaći sve proizvode iz sporne poljske klanice i ukloniti ih s tržišta, navodi Rojters.

"Tim revizora Evropske komisije će biti raspoređen u ponedeljak u Poljsku kako bi procenio situaciju na terenu", izjavio je portparol Komisije Vitenis Andriukaitis, dodajući kako se problem može odnositi na ukupno 14 zemalja EU.

Poljska godišnje proizvede oko 560.000 tona govedine, od čega 85 posto izvozi u zemlje Evropske unije, uključujući Britaniju, Španiju, Italiju i Nemačku.


Tagovi

Poljsko meso Slovenija Kebab Andreja Bizjak Sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis Neispravno meso


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.