Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada voća
  • 03.12.2019. 14:00
  • Pomoravski okrug, Jagodina

Udruživanjem do destilerije i voćnih sokova

Petorica voćara iz okoline Jagodine smatraju da će se udruživanjem brže i bolje probiti na tržište. Osim rakije, u planu im je da zajednički plasiraju sirovo voće.

Foto: Depositphotos/vverve/Valerija Čolović
  • 500
  • 50
  • 0

Radiša Petrović, Goran Radojičić, Aleksandar Jakšić, Dragoslav Spasić i Vladan Petrović iz okoline Jagodine smatraju da će se udruživanjem brže i bolje probiti na tržište. Osim rakije, u planu im je da zajednički plasiraju sirovo voće. Takođe, najavljuju da će otvoriti i destileriju.

Kako pripremiti plodove šljiva za proizvodnju rakije

Ostavili posao i okrenuli se poljoprivredi

Petorica voćara iz Trnave, Dragocveta i Cikota, bave se uzgajanjem dunja, kupina, višanja, krušaka, šljiva i lešnika. Ovoj proizvodnji rešili su da se posvete posle dugogodišnjeg rada u gradu. Vratili su se na selo i uz savete Kabineta za regionalni razvoj, odlučili da svoj budući posao usmere upravo ka tome.

"Nas petorica pod voćem imamo oko 70 hektara, od čega Radiša svojim gazdinstvom vuče najveći deo. Ali nam je svima zajednička vizija da pokrenemo proizvodnju, pre svega rakije. Voleli bismo da, kao nekad, čitav proces, od berbe do čašice, bude zaokružen na jednom mestu”, navodi Dragoslav Spasić.

Srpske rakije putuju u Rusiju, Australiju i Brazil

Kroz zadrugu brži put do ostvarenja cilja

On dodaje i da imaju u planu da razviju preradu, u cilju pravljenja sokova i drugih voćnih prerađevina. Kako bi put do pokretanja destilerije bio brži udružili su se, a dodaju da će kroz zadrugu mnogo lakše moći da razviju proizvodnju i nabave potrebnu mehanizaciju.

"Očekujemo da nam posao sa voćem jednog dana donese pristojnu penziju i nasledstvo koje ćemo ostaviti deci, ali osim toga beg iz grada i vreme na selu i u poljoprivredi nam je melem za dušu. Uložio sam u posao sa lešnicima i kajsijom oko 50.000 evra i ne očekujem da mi se bilo šta vrati preko noći, ali svaki trenutak koji sam proveo na njivi u Dragocvetu mi je neizmerno prijao. Do juče sam imao zemlju u pet saksija na terasi, a danas hektare pod voćem i put za penziju", dodaje Dragoslav.

Goran Radojičić procenjuje da će za desetak godina moći da dobije pun prinos svojih zasada. U proizvodnju je uložio po dva i po evra za svako stablo dunje, a ima ih 680 sertifikovanih dok je Aleksandar Jakšić za sadnju kupine izdvojio oko pet evra po stubu, a krušku viljamovku, kako kaže, prodavao je za preradu po ceni od 40 dinara, a na pijaci 60 dinara po kilogramu, pišu Večernje novosti.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Proizvodnja voća Prerada voća Udruživanje voćara Dragoslav Spasić Goran Radojčić Aleksandar Jakšić


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.