Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pivare
  • 13.03.2020. 10:00

Ulaganjem u mini pivare novac se izvesno i brzo vraća?

Ovakva jedna pivara može se kod nas kupiti za oko 15.000 evra. Uz prethodno izloženu računicu i dobro razrađen biznis plan, mogućnost povrata uloženog novca i zarade je relativno brza i vrlo izvesna, tvrde proizvođači.

Foto: Adriana Rajič
  • 2.260
  • 139
  • 0

Da li ste nekad razmišljali da otvorite sopstvenu mini pivaru, započnete proizvodnju kraf piva i prodaju u okviru restorana, pivnica ili kafića? Prema navodima sajta Beer Style ulaganja se vraćaju relativno brzo i izvesna su.

U Srbiji sve više proizvođača zanatskog piva

Mini pivare su male i praktične, jednostavne za rukovanje i može ih opsluživati samo jedan čovek. Sam proces proizvodnje nije previše komplikovan i brzo se uči. Za dobro kraft pivo presudni su kvalitetni sastojci, a koji su dostupni kod nas.

Kako se pravi kraft pivo?

Kao što smo ranije pisali, mišljenja su da je kraft pivo kvalitetnije od industrijskog; vrenje kod zanatskog piva traje oko dve nedelje, jer je toliko potrebno da bi pivski kvasac pretvorio šećer u alkohol, dok kod industrijskog - to traje jedan dan. Osim, što je, naravno za dobro pivo, potreban dobar hmelj, važna je i higijena. Ukoliko oprema nije dobro oprana, vrlo lako može doći do stvaranja infekcije i njenog širenja.

Zašto je zanatsko pivo bolje od industrijskog?

Koliko ulaganje košta proizvođača piva, a koliko ugostitelja?

Pošto se radi o poslu, ulaganju i zaradi, bitno je šta se sve može dobiti kupovinom mini pivare. Radi se o investiciji koja lako može da povrati uložen novac. Računicu nije teško izvesti - proizvodna cena piva iznosi oko 100 dinara po jednoj litri. Ugostitelji mogu svojim gostima prodavati litru piva po ceni od 600 dinara, što bi značilo da gost za sjajno točeno malo pivo od 0.3l treba da izdvoji nekih 200 dinara. Prema ovoj jednostavnoj računici ugostitelju ostaje čista zarada od 500 dinara po litri piva, procene su sajta Beer Style.

Ugostitelji su želeli da svojim gostima ponude nešto novo, kvalitetno - zato su piva koja su pravljena samo za njih i koja se mogu popiti samo kod njih u lokalu odličan izbor. Na ovaj način oni privlače nove goste i zadržavaju stare, a tako napravljena piva postaju pravi brend lokala. Mini pivare su idealne za manje ili veće restorane, jer se na ovaj način restorani odvajaju od konkurencije i privlače mušterije jedinstvenom ponudom.

Za godinu dupliran broj zanatskih pivara

Ono što posebno treba naglasiti i ponoviti je da ulaganje ne zahteva puno novca. Ovakva jedna pivara može se kod nas kupiti za oko 15.000 evra. Uz prethodno izloženu računicu i dobro razrađen biznis plan, mogućnost povrata uloženog novca i zarade je relativno brza i vrlo izvesna.


Tagovi

Mini pivare Proizvodnja piva Prodaja piva Kraft pivo


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...