Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OnoSiŠtoJedeš
  • 02.12.2023. 19:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Voće, povrće i meso: Šta, zapravo, jedemo?

U potragu za odgovorom, krenuli smo da istražujemo različite oblike snabdevanja. Iako veliki trgovački lanci polako preuzimaju primat, pijace su i dalje najvažniji izvor svežih namirnica za novosadske domaćice.

Foto: AK grafika
  • 455
  • 71
  • 0

Ako smo ono što jedemo, ko su onda stanovnici Novog Sada? U potragu za odgovorom, krenuli smo da istražujemo različite oblike snabdevanja. Iako veliki trgovački lanci polako preuzimaju primat, pijace su i dalje najvažniji izvor svežih namirnica za novosadske domaćice. Zato smo, najpre krenuli od Limanske pijace, koja je najveća i najbolje snabdevena tržnica u gradu.

"Dvadeset godina sam ovde i imam mušterije toliko dugo. Najbitniji je zdravstveno bezbedan proizvod i kvalitet", rekla je za Agroklub Slađana Gulić koja svoje mušterije snabdeva svežim voćem koje, pored uvoznog nara, doprema sa svojih sedam jutara površina.

Slađana broji dve decenije na pijaci i mnogo mušterija

"Uvozna roba je kao plastika"

Razume se, među pijačnim trgovcima veći je broj preprodavaca.

"Roba je od naših poljoprivrednika iz Žablja, Čuruga, Đurđeva, nešto iz Zrenjanina. Mušterije interesuje i cena i kvalitet i poreklo robe", kaže Mirko Pučić koji dodaje da preferiraju sveže ubranu namirnicu, brzo dopremljenu do tezge. Zato je kod njega i u poznu jesen, povrće dolazi isključivo iz plastenika. Kad se završi sezona u zatvorenom, onda se prodaje uvozna.

Kupci biraju rado domaće

"Naša je bolja, naravno, kvalitetnija. Uvozna je kao plastika", kaže Pučić.

Kupac ne pristaje na kompromis

Kako je sezona kisele zimnice, svakog dana na ovoj pijaci je Dušan Jovišić iz Futoga, koji nudi samo robu prve klase, jer kupac ne pristaje na kompromis. Nemaju primarnu proizvodnju, već se bave samo preradom. Zašto? Zato što je njihovo selo bogatom obiljem povrća i voća, te su oni dobavljači za svoje poljoprivrednike komšije.

Dušan svojim kupcima nudi samo kvalitetno

S druge strane, voće kontrolisane proizvodnje nudi Borivoj Isakov iz Kaća.

"Posle četvrt veka koliko prodajemo ovde, mi imamo već treću generaciju koja dolazi kod nas da pazari. To su bile prvo bake i deke, pa roditelji, sad već dolaze i njihova deca", rekao je Isakov za naš portal.

Ručak nije ručak, ako nema mesa

Svaki lala bi ponudu ručka bez mesa smatrao ličnom uvredom, te smo morali da pitamo i mesare da li je šnicla i dalje omiljena salata Novosađana? 

Svinjsko meso - samo srpsko

"Prva stvar o kojoj Štrand vodi računa je bezbednost hrane, da ono što je mušterija došla da kupi, može lepo i da pojede. Na primer, mi svinjsko meso nabavljamo sa poznatih vojvođanskih farmi. Nemamo uvoznog. Domaće jeste skuplje, ali znamo šta smo prodali, a kupci znaju šta su kupili", kaže izvršni direktor Štrand d.o.o Predrag Avramović i dodaje da je prioritet broj 1 - kvalitet namirnica, stoga se lista dobavljača strogo kontroliše, a nabavka bazira isključivo na domaćem.

Ako vas zanimaju detalji, pogledajte više u videu:

Naslovna fotografija: Svetlana Petković/Miloš Nedić


Foto prilog


Tagovi

OnoSiŠtoJedeš Hrana sa pijace Mesare Poreklo hrane Bezbednost namirnica Kvalitet hrane Domaća proizvodnja Slađana Gulić Mirko Pučić Dušan Jovišić Borivoje Isakov Predrag Avramović


Autorka

Svetlana Petkovic

Više [+]

Novinarka i urednica emisije Farma


Partner

Ono si što jedeš

Bulevar oslobođenja 78, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381695080585, e-mail: info@agroklub.rs web: https://www.agroklub.rs/