Pretraživanje tekstova
Ovu poslasticu možete da napravite ako u kući imate malo brašna, šećera i ekstrakta od maline, kaže Sunčica Mladenović.
I danas u Vranju, gde vlada velika jagma za takozvanim industrijskim slatkišima, gotovo da nema čoveka koji će vam reći da nikada u životu nije probao crvenac, čuveni slatki delikates ovog kraja. Oni najstariji će sa blaženim osmehom na licu ispričati kako su nekada uz kiselo mleko kupovali i crvence nanizane na konac kod čuvenog Krste bombondžije, a potom i kod Mileta bombondžije, koji je kod njega najpre učio zanat, a kasnije nasledio njegovu kuću i imanje.
Neki stari Vranjanci koji su bar jednom okusili crvenac iz Krstine radnje, znaju da ispričaju i kako je ovaj čuveni bombondžija pravio ovaj slatkiš po receptu koga je ljubomorno čuvao, a koji su oni dobili iz poverljivih izvora.
Kažu da je on prilikom spremanja ovog slatkog delikatesa koristio samo brašno, šećer, vodu, ekstrakt od maline i jatke od oraha. U dobro zagrejanu vodu najpre je sipao šećer, a kada bi se on otopio lagano je dodavao brašno koje je prethodno dobro prosejao. To je činio uz stalno mešanje drvenom kašikom. I dok je jednom rukom mešao drugom je dodavao po malo brašna vodeći računa da se u dodiru sa vodom ne zgrudva jer u tom slučaju ne bi bilo ništa od crvenca.
Ovako umućenu masu kuvao je na laganoj vatri sat i po vremena, a kada bi se ova bela masa zgusnula njenu polovinu odmah bi izručio u kalupe u koje je prethodno stavio pamučni konac na kome je nanizao jatke oraha. Zatim bi preostalu masu zacrvenio ekstraktom maline, dobro promešao i izručio u kalupe i pustio da se ohladi.
Iako je ovaj recept danas dostupan mnogim vranjskim domaćicama retko koja ga primenjuje u praksi zato što iziskuje dugotrajno stajanje pored šporeta. Sve one, međutim, ovu staru poslasticu pripremaju po receptu koji im omogućava da to učine za svega desetak minuta. Prilikom pravljenja crvenca svojim ukućanima ovaj recept koristi i Sunčica Mladenović.
Kaže da ovaj slatkiš njena deca naprosto obožavaju i da im ga često pravi zato što ima vrlo malo posla oko njega, a potom može da se posveti kućnim poslovima.
"Dovoljno je samo da se u šerpu sipa litar vode, a kada provri u nju treba dodati 300 grama šećera. Čim se otopi u tu masu treba sipati i dva ekstrakta od maline i dobro promešati. Kada voda ponovo počne da vri treba dodati i 150 grama kukuruznog skroba ili Nišeste brašno", priča Mladenovićeva.
Ovu masu, prema njenim rečima, treba kuvati još tri do četiri minuta, a potom je treba izručiti u male posudice ili pleh na čijem dnu su stavljene usitnjene jatke od oraha. Oni koji vole orah u ovoj poslastici mogu da ga stave u još jedan ili dva sloja.
"Umesto oraha može da se stavi i alva, a odozgo da se dekoriše medom. Retko kada to činim zato što mi volimo crvenac isključivo u kombinaciji sa orasima", tvrdi naša domaćica.
Sunčica ovaj poznati vranjanski slatki deliaktes pravi i za goste restorana "Gradska meana" u kome radi kao kuvarica. Kaže da se ova poslastica u restoranu služi od novembra do aprila meseca i da je najaktuelnija u vreme posta.
Foto prilog
Tagovi
Crvenac Slatkiš Slatkiš sa orahom Sunčica Mladenović Kukuruznu skrob Ekstrakt od maline
Autorka
Više [+]
Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Damir Senjan
pre 12 sati
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
pre 12 sati
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
pre 12 sati
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
pre 3 dana
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
pre 5 dana
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
pre 5 dana
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
pre 6 dana
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.