Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 29.02.2020. 12:00
  • Zlatiborski okrug, Sevojno

Ženska zadruga u Sevojnu proizvodi zimnicu tradicionalne recepture

Zadruga "Zdravčica" ima 20 žena koje proizvode sirovinu, učestvuju u preradi i čuvaju tradiciju. Između ostalog, njihov cilj je proizvodnja organske hrane, odnosno organske zimnice i nekih domaćih proizvoda po recepturi tradicionalne proizvodnje.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 489
  • 59
  • 0

Valentina Aćimović (30) iz Sevojna, iako je učiteljica po zanimanju, potpuno se posvetila preradi i proizvodnji poljoprivrednih proizvoda. Njena ljubav prema kulinarstvu i tradicionalni način pripreme zimnice i slatkog od raznog vrsta voća, predstavljaju spoj koji je znatno unapredio rad prve ženska zadruge u Zlatiborskom upravnom okrugu "Zdravčica".

"Moja profesija je definitivno trebalo da bude kulinarstvo, jer imam veliku ljubav prema pripremanju hrane. Uživam u tome i dajem sebe 100 odsto. Moj muž Branko dosta mi pomaže i podržava. Zahvalna sam mu na tome, jer danas je veoma retko da muškarac učestvuje u takvim poslovima. Naravno, i moji ukućani mi daju podršku, uvek su tu kad treba da se pručuvaju naše dvoje male dece", kaže Valentina.

Recept od bake sa primesom saveta tehnologa

Veoma je važan način pripreme zimnice i slatkog. Valentina je mnogo toga ponela od svoje bake Mike.

Posetioci iz Rusije najviše kupuju slatko od bele trešnje i to za poklon!

"Veći deo proizvoda pravimo po starim receptima moje bake Mike, koja se bavi plasteničkom proizvodnjom u Požegi. Od nje uzimamo deo sirovina, koje posle prerađujemo, jer znamo da je to potpuno zdrav način proizvodnje. Naravno, jedan deo proizvoda mora da se pravi po savetu tehnologa."

U sezoni paprike - ajvar, sada slatko od pomorandže

Prema njenim rečima "Zdravčica" ima 20 žena koje proizvode sirovinu, učestvuju u preradi i čuvaju tradiciju. Između ostalog, njihov cilj je proizvodnja organske hrane, odnosno organske zimnice i nekih domaćih proizvoda po recepturi tradicionalne proizvodnje. Njihov program rada prati sezonsku proizvodnju, pa ako je sezona paprika, onda, logično prave ajvar.

"Te neke proizvode nemamo tokom cele godine, jer su naše količine ograničine i idemo na kvalitet. Sada imamo ono što je aktuelno u ovim zimskim danima, a to je slatko od pomorandže, slatko od kivija, med od nara, pekmez od šljiva za koje smo dobili specijalno priznanje na Sajmu etno hrane i pića u Beogradu prošle godine, imamo i slatko od višnje, dunja, džem od šipurka. Pravimo i likere, koje imamo tokom cele godine. Izdvojila bih liker od drenjka koji je jako zdrav, a tu su likeri od divlje kupine, aronije, kruške", kaže Valentina i dodaje da je trenutno širi asortiman tih slatkih proizvoda, jer oni mogu da se prave tokom cele godine.

Trenutno je u ponudi širi asortiman, kaže Valentina

"Imamo i sokove od organske maline, sok od drenjka, kašasti sok od jabuke, kruške i šargarepe. Od slanog programa najviše se traži naša seoska turšija, koju imamo cele godine. Zanimljiva je i lovačka i gurmanska salata. Gurmanska salata ima baš pikantan ukus, sastavljena je od belog grožđa i čili papričica, pa tako ima sladak i ljut ukus. Najbolje ide uz meso."

Rada Joskimović, direktorka "Zdravčice", takođe hvali Valentinin rad i angažovanost.

"Valentina je naša najmalađa zadrugarka, buduća nada i ponos za vođenje naše ideje. Veoma je vredna i stiže mnogo toga da uradi", kaže direktorka.

Obučene samo za preradu

Prva ženska zadruga u Zlatiborskom okrugu osnovana je pre 17 godina. U ovom trenutku sele se iz Požege u Sevojno. Razlog tome je da mogu sve proizvode da prave na jednom mestu, da bi ti proizvodi bili istog kvaliteta, ponovljivi i sa istom recepturom.

Zadruzi u Sevojnu važno je da proizvode zimnicu od zdravih namirnica

"U ovom trenutku samo manji deo proizvodnje baziramo na organskoj sirovini, iz razloga što je praktično nemamo, jer vrlo malo njih zaista proizvodi prave organske proizvode. Konkretno, imamo sok od organske maline. Onim sa čim možemo da se pohvalimo je proizvodnja od kontrolisane proizvodnje, što je veliki korak u smislu oslobađanja od pesticide i nezdravih materija u prvoj fazi proizvodnje", rekla je direktorka ove zadruge i dodala da se zadrugarke prvenstveno bave proizvodnjom, pravom plasteničkom i proizvodnjom sirovine na otvorenom.

One predaju zadruzi svoju sirovinu, a žene koje prerađuju tu sirovinu su u stvari obučene samo za tu vrstu proizvodnje. 

Zato što zdravlje nema cenu!

Joksimovićeva kaže da bi svi proizvođači i prerađivači poljoprivrednih proizvoda trebalo da se baziraju na proizvodnju od zdrave sirovine.

"To je ono što bi trebalo da se ponudi tržištu i da jednom već shvatimo šta nam deca jedu, šta jedemo mi i naši prijatelji. Zato treba da se zadrže ti naši tradiconalni načini proizvodnje i prerade, jer jedino to nema cenu, jer postoji ona stara izreka; 'sve ima cenu, samo zdravlje nema cenu'. U tom smislu da treba da razmišljamo." 

Za liker, važna je vrsta rakije

Posebna vrsta proizvoda koje pravi zlatiborska zadruga su likeri.

Likeri od kivija i banane najtraženiji proizvodi porodice Milutinović iz Gornje Trnave

"Veoma je važno od koje se vrste rakije pravi liker. Zapravo osnova je domaća voćna rakija koja može biti od kruške, jabuke, dunje, ali da ta proizvodnja bude na tradioconalni način. Tako isto, slatko se kuva na tradicionalni način, ali ipak ne mogu sve da kažem, jer želimo da sačuvamo svoju autentičnost", rekla je Joksimovićeva i dodala da će se truditi da prošire paletu svojih proizvoda u smislu potrebe kupaca, ali da zadrže tradicionalni način proizvodnje.


Foto prilog


Tagovi

Zadruga u Sevojnu Zdravčica Valentina Aćimović Rada Joksimović Tradicionalni način proizvodnje Slatko Likeri Lovačka salata


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.