Tradicionalno sve vrste zimnica spremaju se tokom letnjih meseci. U nedostatku vremena ili ukoliko je potrebno dopuniti police u špajzu, zimnica se veoma lako može spremiti i kad zaveje sneg.
Spremanje zimnice nekada je bio glavni letnji zadatak domaćica. Danas je sve više onih koji pod izgovorom "ne vredi se mučiti", tegle džema, kiselih krastavaca i ajvara kupuju u marketima uglavnom na velikim akcijama i rasprodajama. Autorka je osetila veliku sreću i zadovoljstvo kada je početkom jeseni ušla u špajz i videla pune police sokova, džemova i turšije spremljene po prvi put u životu mojom rukom. A nije da se nije namučila.
Pravljenje zimnice zaista zahteva puno truda i vremena ali je krajnji rezultat nemereljiv sa teglicom industrijski napravljenog proizvoda u kojem najmanje ima voća.
U svojim mlađim danima Julka Đokić (75) domaćica iz Loznice zimnicu je spremala tokom celog septembra. Cela zgrada mirisla je na njene paprike, šljive i ostale đakonije ali godine su učinile svoje i ona je pre svega smanjila količine koje pravi ali i samu organizaciju posla.
"Nezamislivo mi je da ajvar ili džem kupim u prodavnici. Meni zaista nije bilo teško da pravim zimnicu i uživam u tome ali ne može se kao pre dvadeset godina. Pa sam odlučila da malo promenim navike. A ideja je došla jedne godine kada smo pojeli sav ajvar jos u decembru. Imala sam u zamrzivaču pečene paprike. Odledila par pakovanja, očistila i spremila nekoliko tegli ajvara. Ništa mu nije falilo", kaže Đokićeva i dodaje da je sledeće godine ostavila više pakovanja pečenih paprika.
"Sve zavisi, nekad pojedemo sve što se napravi, a nekad zimnica dočeka i proleće i leto."
Od te godine, naša sagovornica u zamrzivaču ostavlja i voće, poput šljiva, malina, jagoda od kojih takođe ukoliko se ukaže potreba pravi džemove.
Ova godina je po mnogo čemu bila specifična, najviše po globalnoj pandemiji sa kojom još uvek učimo da živimo i to je izgleda uticalo i na cene poljoprivrednih proizvoda. Cena paprike ove godine prema njenim rečima nije se spuštala ispod 100 dinara ali napominje da za kvalitet uvek treba dati više, jer se to na krajnjem proizvodu i te kako oseti.
"Uzimala sam i jeftinije paprike, uvek gledaš kako da uštediš ali posle vidim, zašto su jeftinije - pola sam ih bacila. I to više neću raditi. Ove godine sam ispekla 70 kilograma paprika, naravno, svi su pomagali, deca, unuci, ali sam za ajvar iskoristila samo polovinu. Videću kakve će potrebe za ajvarom biti tokom zime. Pun zamrzivač mi je paprika tako da ne brinem", rekla je naša sagovornica.
Kao najjači argument zašto pravi, a ne kupuje zimnicu istakla je da u svoju zimnicu zna tačno šta je stavila, da su u ajvaru samo paprike u džemu samo voće i da je isključivo pasterizuje bez drugih dodataka kojim se produžava rok namirnica. U mlađim danima je zimnicu spremala po narudžbini i prodavala ali kaže da joj je to sada previše posla iako je zarada od toga bila dobra.
Danas, u svojim sedamdesetim, nije joj teško da pre svega za svoje unuke pravi ono što oni vole. Ponajviše je to džem od jagoda i sok od zove, a najbitnije je da je ćerku i snahu naučila malim tajnama i ne plaši se da će imati ko da je nasledi.
Foto prilog
Tagovi
Autorka