• Setva pšenice
  • 21.09.2020. 10:30

Ako koristite svoje seme žita za setvu - tretirajte ga od glavnice pšenice

Do sada nisu stvorene sorte koje su otporne na glavnicu pšenice i zato treba koristiti semensku pšenicu ili dorađenu pšenicu u sopstvenoj režiji, navodi stručnjak za zaštitu bilja Poljoprivredne stručne službe Požarevac Dragana Urošević.

Foto: JumpStory
  • 191
  • 17
  • 0

U zemljama EU nije moguće kupiti preparate za zaprašivanje semena strnih žita već isključivo kupovinom semenske pšenice dobijate gotov proizvod, zaprašenu pšenicu. A kako smo već pisali, ozimi usevi ove ratarske kulture trebalo bi da budu uskoro posejani. Kako bi prinosi sledeće godine bili dobri, a kvalitet zadovoljavajuć, vrlo je važno da seme koje se seje bude deklarisano.

Zašto je deklarisano seme pšenice najsigurniji izbor za setvu?

Međutim, veliki broj proizvođača odlučiće se za setvu sopstvene merkantilne pšenice kao semenske. Najveći problem kada su u pitanju bolesti strnih žita predstavlja glavnica pšenice i gari na ječmu i pšenici. Ako su ove bolesti prisutne plasman je onemogućen. Do sada nisu stvorene sorte koje su otporne na glavnicu pšenice i zato treba koristiti semensku pšenicu ili dorađenu pšenicu u sopstvenoj režiji, navodi stručnjak za zaštitu bilja Poljoprivredne stručne službe Požarevac Dragana Urošević.

Glavnica pšenice prenosi se semenom

Ukoliko se kao proizvođač, odlučite sa setvu sopstvenog semena, obavezno to seme treba tretirati od glavnice pšenice (Tilletia tritici, Tilletia leavis) i gari na ječmu i pšenici (Ustilago hordei i Ustilago nuda spp. tritici).

Glavnica pšenice je parazitna gljiva koja se skoro isključivo prenosi semenom. Organi za reprodukciju koji ostaju u zemljištu mogu biti izvor zaraze ako se pšenica seje u monokulturi.

Seme usvaja aktivnu materiju tokom bubrenja i klijanja

Za ovu namenu možete koristiti preparate iz hemijske grupe "triazola" koji inhibiraju sintezu ergosterola i deluju i preventivno i sistemično i "ditiokarbamata" koji deluju iskljčivo preventivno i inhibiraju procese ćelijskog disanja. 

Reč stručnjaka: "Tavansko" ili deklarisano seme?!

Preparati koji sadrže aktivnu materiju tebukonazol primenjeni na pravi način i u preporučenim dozama 50 ml na 100 kg semena uz dodatak 0.5 l vode, mogu glavničnu pšenicu da oslobode od glavnice. Tretirano seme pšenice i ječma usvaja aktivnu materiju prilikom bubrenja i klijanje semena. Na taj način pružena je zaštita semenu od bolesti koje se prenose zemljištem kao i semenom, ističe požarevački stručnjak.


Izvori

Poljoprivredna stručna služba Srbije


Tagovi

Seme pšenice Setva pšenice Tretiranje semena Deklarsano seme Dragana Urošević Glavnica pšenice


Autorka

Julijana El Omari

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...