Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suncokret
  • 23.08.2021. 10:00

Akontna cena suncokreta 44 dinara bez PDV?

U pojedinim preduzećima rekli su da će suncokret primati po akontnoj ceni od 44 dinara bez PDV-a, dok ostali čekaju da počne žetva u punom obimu i onda će prvo istaknuti akontnu cenu.

Foto: Renata Prusina
  • 1.309
  • 676
  • 0

Kako smo ranije pisali, u predstojećem otkupu ratari se nadaju boljoj ceni, odnosno da će kilogram zrna koštati 50 dinara bez PDV-a. Poljoprivrednici "računaju" ukoliko prinosi budu niži od dve tone po hektaru, a suncokret koštao ispod navedene cene, da će umesto zarade imati čist gubitak.

Za sada se još uvek zasugurno ne zna cena, jer se otkupljivači ne izjašnjavaju. U pojedinim preduzećima rekli su da će suncokret primati po akontnoj ceni od 44 dinara bez PDV-a, dok ostali čekaju da počne žetva u punom obimu i onda će prvo istaknuti akontnu cenu, a kada se žetva završi, znati i konačno koliko će kilogram novog zrna suncokreta koštati, istražuje Dnevnik.

Uvoznik iz BIH će plaćati više?

Sa cenom se čeka da javno izađe najveći otkupljivač u Srbiji "Viktorija grupa", koja je lane suncokret u žetvi plaćala po akontnoj ceni od 29,5 dinara sa PDV-om. Posle žetve, prošle godine kilogram suncokreta koštao je oko 36 dinara sa PDV-om.

"Suncokret će sigurno više plaćati od domaćih otkupljivača uvoznik iz BIH "Bimal" i od prošle godine za domaći suncokret zainteresovana firma iz Skoplja u Severnoj Makedoniji, koja je lane otkupljivala, doduše, male količine u okolini Jagodine i Paraćina. Sada je zainteresovana da kupi 3.000 tona", kazao je predsednik Agrarne komore Srbije Nenad Manić za ovaj medij.

Prema poslednje izveštaju Produktne berze iz Novog Sada, primetno je veliko interesovanje za kupovinom ove uljarice. Terminska tražnja se kretala od 420,00 €/t do 425,00 €/t u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan plaćanja.


Tagovi

Cena suncokreta Žetva suncokreta Cena ulja Akontna cena Uvoznik


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...