Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerna repa
  • 30.10.2018. 10:15

Bačka ima najmanje truleži na površinama pod repom

Zadovoljni su oni repari, kojima je ostalo čiste repe četiri vagona po hektaru i ako su prošle jeseni ugovorili cenu od 36 evra po toni.

Foto: Pixabay / distel2610
  • 133
  • 10
  • 0

Šećerana Bačka u Vrbasu punom parom prerađuje repu. Kampanju su započeli još krajem avgusta, a trajaće do kraja godine. Kako kažu, očekuju da će za to vreme preraditi oko 750.000 tona slatkog korena, što će možda biti najbolji rezultat za sve šećerane sa severa Srbije. Razlog je najplodnija zemlja i najmanje truleži u repištima, koja je uzrokovala i vraćanja kamiona sa izvađenim korenom.

"U Bačkoj ima najmanje truleži, nekih 20%, dok u Banatu i Sremu ima površina sa kojih se repa neće ni vaditi. Bačka je imala sreće zbog same kline, malo je manje palo kiše. U prvom mahu smo tolerisali do 3%, a sada i do 5% truleži, iako je po standardu 0.5%", rekao je za RTV Rade Miljenović, direktor sirovinskog sektora.

Trulež desetkovala repišta u Srednjem Banatu

Trulež uvećala troškove

Da je trulež uvećala troškove zbog vraćanja kamiona sa kvarnom repom i kasnijeg prebiranja, potvrđuje i Vladimir Olear iz Kucure: "Napravili smo aneks ugovora sa šećeranom, da nam sa svakog kamiona uzima 5%, da nam ne vrate repu. Ali, ako je bilo više od toga, vraćali su nam. Na devet kamiona, oko 40  vagona, imali smo preko 100 nadničara. To su jako veliki problemi i troškovi".

Zadovoljni su oni repari, kojima je ostalo čiste repe četiri vagona po hektaru i ako su prošle jeseni ugovorili cenu od 36 evra po toni. Ipak, očekuje se da će sledeće sezone repe biti manje za 10.000 hektara. 


Izvori

RTV


Tagovi

Vrbas Bačka Šećerana Repa Trulež Rade Miljenović Vladimir Olear Kucura


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.