Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pančevo i Vršac
  • 01.03.2018. 08:15

Banat: Tihi bojkot prolećne setve?

"Nismo kupili ništa, niti dizel gorivo, niti seme, niti bilo šta za obnovu proizvodnje. Čak smo razmišljali da nam je možda bolje da bojkotujemo setvu", kaže Jovan Negovan iz udruženja Pančevački ratari.

  • 1.930
  • 272
  • 0

Ratari iz Pančeva i Vršca žele da im Vlada otpiše deo naknade za odvodnjavanje, kao i da se dizel gorivo oslobodi akcize, koja iznosi 53 dinara. Želje slične kao i kod ostalih poljoprivrednika, ali su je oni konkretizovali i poslali zahtev Vladi i nadležnim ministarstvima. 

Smatraju da naknada za odvodnjavanje nije usklađena sa Zakonom o vodama. Krajem 2016. godine, retroaktivno, počela su da im stižu rešenja za naplatu ove naknade po stopi od 700%.

"Pošto zakon dozvoljava da svega 100% bude stopa, što je najviši iznos stope, mi smatramo da ovih od 100% do 700%, taj deo glavnice, treba otpisati. Isto tako i kamate, koje su nadvisile osnovicu, trebalo bi otpisati. Što se tiče drugog zahteva, mi sada plaćamo najskuplje dizel gorivo za proizvodnju u poljoprivredi i sada je negde oko 155 dinara", kaže za RTV Jovan Negovan iz udruženja Pančevački ratari.

Cena goriva niža za 25 dinara?

Tihi bojkot prolećne setve

Dodaje da su problem i niske subvencije, kao i jeftiniji kukuruz koji se uvozi iz Rumunije, pa je cena domaćeg zrna pala na 17 dinara, što je neisplativo. Predstavnici nekoliko udruženja poljoprivrednika iz Pančeva kažu da će "tiho bojkotovati" prolećnu setvu, a to znači redukovanu obradu i restriktivnu primenu agrotehničkih mera.

"Nismo kupili ništa, niti dizel gorivo, niti seme, niti bilo šta za obnovu proizvodnje. Čak smo razmišljali da nam je možda bolje da bojkotujemo setvu", rekao je Negovan.

Goran Mitrovanov iz udruženja Vršački ratar slaže se da je ove godine najveći problem novac da bi se zasnovala nova proizvodnja: "Svi inputi, počev od đubriva i pesticida, poskupeli su od pet do 10 odsto u zavisnosti od kuće, a to znači da je u samom startu proizvodnja skuplja u odnosu na prošlu godinu".

Foto: jan_nijman / Pixabay


Izvori

RTV


Tagovi

Jovan Negovan Goran Mitrovanov Prolećna setva Dizel goivo Navodnjavanje


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.